Bleskovka

V komunálních volbách v Letňanech 2022 se volilo  do dvou zastupitelských orgánů:
1. do zastupitelstva městské části bylo zvoleno  23 zastupitelů
2. do zastupitelstva hlavního města Prahy, zvoleno  65 zastupitelů

kubištováPokud jste někdy byli na některé z akcí pořádaných městskou částí (Letňany nejen dětem, Drakiáda a mnoho dalších), tak jste se s Kazimírkou stoprocentně setkali. Není to žádná zlá čarodějnice, jak by se mohlo zdát. Za tímto se skrývá parta skvělých lidí, pro které je radost v dětských očích tou nejkrásnější odměnou.

Spolek Kazimírka z.s. založila LENKA KUBIŠTOVÁ před téměř dvaceti lety.

Nejprve jen jako organizaci, která pořádá dětské tábory. Postupem času se jejich portfolio rozrostlo o provozování mateřského centra Letnice, která již rok nově sídlí v prostorách budovy víceúčelového centra Třinecká. Letnice se pro Kazimírku stala základnou a zázemím, bez kterého by to nešlo. Ačkoli jak jsem měla možnost Lenku poznat, určitě by něco vymyslela. Jistěvelkou pomocí, bez které by to nešlo, je podpora ze strany městské části. Co se týče ale samotného vedení, programů a chodu mateřského centra, tak to už je čistě v jejich režii.

Spolek jste založila při studiu na vysoké škole. Proč? Studium Vás nebavilo?

Protože jsem od malička jezdila na tábory, milovala jsem to a nemohla bez toho být! Tábory jsou zkrátka moje srdcová záležitost. Jezdila jsem jako malá, pak jako praktikant, vedoucí, … až jsem založila Kazimírku. Původní plán byl chodit do práce a při tom si udělat jeden turnus v létě. To nevyšlo. (smích)

To je ten nejlepší důvod, jaký si umím představit. Začátky byly ale jistě zajímavé. Jak moc to bylo náročné?

Já bych spíš řekla, že začátky byly v bojových podmínkách. Tábory sice fungovaly, ale problém byl v tom, že jsme neměli žádné zázemí. Občas jsme si půjčili od letňanských skautů klubovnu. Potřebovali jsme ale něco nastálo.

Což umožnilo spojení s Letnicí. Jste spolu od jejího založení?

V podstatě ano. Mateřské centrum Letnice bylo zrealizováno a provozováno samotnou městskou částí v roce 2011. Po pár měsících jeho fungování bylo vyhlášeno výběrové řízení na nového provozovatele. A Kazimírka ho vyhrála. V prostorách ZŠ Fryčovická jsme pak až do loňského roku měli základnu. První dva roky jsme k tomu ještě na Staré návsi provozovali coworkingové centrum. Respektive, první dva roky bylo centrum dotováno z EU. Když projekt skončil, měli jsme snahu coworking zachovat. Bez dotace už to ale bylo nemožné. Dotace hradila přesně to nejnutnější, náklady na prostory a hlídání. A návštěvnost byla veliká. Jakmile jsme to začali provozovat bez dotačních peněz, tak se ukázalo, že se to maminkám už nevyplatí – vydělávat, aby mohly platit hlídání. Když se tedy uvolnily prostory na Staré Návsi, přesunuli jsme tam Miniškoličku, kterou jsme do té doby nabízeli ve Fryčovické dvakrát, třikrát týdně. Přesunuli jsme jí nejen proto, abychom využili prostory, ale také abychom ji mohli provozovat denně.

Loni jste oba prostory opustili a na nové adrese máte vše pohromadě. Jak jste tu spokojeni?

I když se tu pereme s některými provozními věcmi, jako je třeba teplo versus klimatizace, je to určitě hezký nový a větší prostor. Jsme ale zase o trochu více zastrčeni. Po všech covidových opatřeních, které naši činnost dost utlumily, nám přestěhování moc neprospělo. Sešli jsme z očí. Nicméně, jsme za ně rádi.

Přesto, nebo možná o to víc, nezahálíte a nabízíte letňanským nové nápady a akce, semináře, … Co všechno vlastně teď Letnice nabízí?

Lidé se už vrací a my jim chceme nabídnout co nejvíc zajímavých věcí. Měli jsme tu přednášky na různá témata a budeme v tom pokračovat. Chystáme témata jako bezpečnost, finanční gramotnost nebo první pomoc. Některé semináře budeme opakovat - jako třeba puberta. Tam byla velká návštěvnost. V rámci “nezisku” se snažíme maximálně využít možnosti, které se nám nabízí. Využíváme na to dotační projekty od MPSV a Magistrátu hl. m. Prahy.

Je o semináře zájem?

Je to jako se vším. Některé jsou navštěvovanější více, některé méně. Trochu mne mrzí, že nebyl zájem o individuální poradenství. Rozumím ale samozřejmě tomu, že to je už velmi osobní a někdo může mít pocit studu, že selhal, když se potřebuje radit. Ráda bych všechny ujistila, že vždy oslovujeme odborníky se zkušenostmi, takže není třeba mít strach.

A na co dalšího se můžeme těšit?

Začnu tím, že skončila družina, která byla hojně využívána. Je to velká škoda, ale projekt zkrátka skončil. A jak jsem už zmiňovala, bez příspěvků a dotací nejsme provozu schopni. Ale! Chystáme návrat coworkingového centra. Teď jsme ve fázi příprav a pevně věřím, že na přelomu roku bychom mohli otevírat. Nově budou v podstatě dvě možnosti, jak využít hlídání. V případě, že bude rodič coworking využívat pravidelně – třeba několik dní v týdnu - je možné využít Miniškoličku. Druhá možnost je využití jednorázového hlídání v rámci herničky, což bude asi případ především mladších dětí. Další novinkou bude hudební škola YAMAHA. Samozřejmě chystáme i kroužky pro děti – jazykové, pohybové, čtení, jógu. Máme v plánu předporodní kurz. Ten už jsme jednou zkoušeli a víme, že je těžké se dostat k těhotným ženám, nastávajícím rodičům. Ty si potřebujeme získat přes jiný kanál. Tak uvidíme. No a samozřejmě pokračujeme v oblíbených tematických akcích jako divadélka, fotoateliéry, bazárky, dýňování a jiné. Letos se moc těším na Mikuláše. Přesněji, na tak trochu jinou mikulášskou besídku “Z peklíčka do nebíčka”. Plánujeme to už dlouho, to bude určitě moc hezké. V neposlední řadě bych ráda zdůraznila, že naše prostory tady jsou pro všechny. Nejen, že si u nás můžete udělat třeba (dětskou) oslavu, ale prostor si můžete pronajmout vlastně na cokoliv. Můžete uspořádat přednášku, seminář, pravidelné setkání. Tento prostor má zkrátka sloužit lidem!

Tak to se mají letňanští rodiče na co těšit! Není jednoduché vše pokrýt. Vím, že vám v tom pomáhají Aktivní maminky. Můžete to nějak osvětlit?

Aktivní maminky jsou dobrovolnice z řad rodičů, které vedou pravidelné herničky nebo společná setkání. Na oplátku mají v Letnici určité výhody. Díky Aktivním maminkám vzniklo již mnoho přátelství. Rodiče, převážně tedy maminky, se tak na rodičovské dovolené necítí separovaně. Také pro rodiče s dětmi funguje skupina s angličtinou nebo novinkou je Knižní klub.  

O angličtině jsem slyšela. Ale co je Knižní klub? Schází se pravidelně?

Ano, jednou za měsíc. V podstatě jde o setkání rodičů, kteří si povídají o knížkách, zatímco si děti hrají. Nejedná se o hlídanou službu, ale i tak si myslím, že zázemí, které Letnice poskytuje, je velkou výhodou. Skupinu s angličtinou mohou rodiče využít každý týden.

Všimla jsem si, že máte na recepci výměnnou knihovničku. Funguje to? Jsou nějaká pravidla?

My v Letnici čteme opravdu hodně. S kolegyněmi o knížkách rády debatujeme a jakýkoliv nápad okolo knížek zrealizujeme. Takže když přišla iniciativa s nápadem výměnné knihovny, nebyla jsem proti. Výměnná knihovnička funguje kus za kus. Žádná pravidla nejsou. Knihy jsou moc fajn … Měli jsme tu i projekt Čteme dětem. O to ale velký zájem nebyl. Přijde mi to jako velká škoda, měli jsme tu přímo i autory. Bohužel, ne vždy to vyjde.

Letos slaví Letnice 10 let své existence. Bude oslava?

Samozřejmě, to přece je důvod k oslavě! Proběhne 1. října 2022, a bude to nejen ve vnitřních prostorách, ale využijeme i prostory venku. Když se Letnice otevírala, tak bylo bubnování. To tedy na oslavě nesmí chybět, je velmi oblíbené. Dále chystáme žonglování, bubliny, vysoké chůdy a taky nesmí chybět Vanda a Standa show, se kterými máme dlouhodobou spolupráci. Samozřejmě budou výtvarné dílničky, soutěže pro děti. Myslím, že to bude krásný den. Tímto všechny srdečně zvu.  

To je mateřské centrum. Kazimírka má ale dvě linky svého bytí. Jedna linka je provoz Letnice a druhá je Kazimírka jako taková, tedy pořádání táborů. Jsou to dvě odlišné práce, nebo se to prolíná?

Je to jiné. Tábory jsou sice sezónní záležitost, ale jejich přípravě se věnujeme celý rok, poněvadž jsou mnohem náročnější na organizaci samotných pobytů. Letnice běží celý rok a to papírování je tam zas trochu jiné. Jediné, co mají společné, jsou prostory. Určitě si ale navzájem pomáhají. Díky Letnici se rodiče dozví o táborech a naopak. To, že Kazimírka rovná se Letnice, moc v povědomí lidí není. Nicméně přesto se nám často stává, že ty děti s námi vyrůstají. Od Miniškoličky, přes tábory, až po praktikanty. Za ta léta už takovou linku máme a je za mě teda super! Nebo nyní jezdí vedoucí, kteří s námi jezdili tábory jako malí. Je to opravdu hezký pocit vidět, že je to s námi baví. Určitě je fajn, když se postupně vytvoří parta, která jezdí každý rok. Je to důležité i pro děti, vidět známé tváře.

Říkáte, že tábory jsou Vaší celoživotní láskou. Dokáži si představit, že to ale zároveň bude obrovské množství práce. Nemluvíme tady o jednom táboře za prázdniny. Letních turnusů máte několik. K tomu ještě Minitábory pro rodiče s dětmi (které tedy osobně doporučuji!), příměstské tábory, zimní pobyty … Jak se to dá skloubit s rodinou. Má pro to pochopení?

Nic jiného ji nezbývá. (smích) … Dcery jezdí na tábory od malička. A teď už tam jsou třeba měsíc. A můj muž je taky “táborník”. Celé léto vlastně trávíme po táborech, bez jeho nadšení by to opravdu nešlo. Je pravda, že se během táborů moc nevidíme. Ale i to může mít své výhody. Jsme si pak vzácnější! (smích)

Vy tedy pokrýváte tu manažersko-ekonomickou stránku a manžel připravuje tábory jako takové. Téma, program, průběh her. Je to tak?

Ano, v podstatě. On a tým (parta nadšenců, se kterými spolupracujeme už několik let), vymyslí program a já jim to pak seškrtám: “Tohle ne, tady máte málo interaktivity, tohle nebude fungovat … “ (smích). Díky manželovi se ale Kazimírka mohla tak rozrůst.

Stejně ale, být celý den mezi dětmi je náročné. A pak přijít domů za těmi svými. To už musíte být z toho celodenního štěbetání vyčerpaná. Kancelář máte hned vedle herničky. Jak to zvládáte? Jak se zdrojujete?

Je pravdou, že někdy je toho opravdu moc. Já už se ale za ty roky s tím naučila žít a vypnout. Častokrát ani nevnímám, že se vedle něco děje. Jasně, potřebuji někdy klid. Když už potřebuji dobít baterky, tak nejvíc je právě ticho, nebo výlet, příroda. Nebo hudba je skvělá, třeba taková hra na saxík.

A co dovolená? Jezdíte někam, nebo jste takzvaná “kovářovic kobyla”?

Jezdíme málo, ale ano, jen tedy až v září. Letos se chystáme do Toskánka. To je moje oblíbená destinace. Je tam nádherná příroda, má svého historického ducha. Moc se tam těším, je to tam nádherné.

Název mateřského centra Letnice je celkem logicky odvozen od názvu naší městské části. Ale Kazimírka? Kde se vzal tento název? Mně evokuje čarodějnici. Milou, ale čarodějnici …

První tábor, kterým jsme začínali, byl na Sázavě. Kousek byla hora Kazimírka, a mně se to moc líbilo. Je to neobvyklý název. Myslím, že si Kazimírka své jméno mezi lidmi už našla. Poslední dobou si s tím i víc hrajeme. Kolegyně Míša stále něco vymýšlí: Kazi-léto, Kazi-lidi, …

Je to tak, s Kazimírkou zažijete kouzelné věci! …

Lenka Kubištová

●         studovala VŠ ekonomická

●         pracovala v komerčním sektoru i pro KLOKÁNKA

●         hlavní záliby jsou práce s dětmi, organizace Kazimírky, softball, lyžování a hra na saxofon

●         má na starosti celkovou organizaci, na táboře působí i jako hlavní vedoucí

 

Zdroj: letnany.cz

Text: Jana Stečínská

Foto: archiv Kazimírka