Na konci roku 2021,   přesněji 1. prosince, byl Výboru pro územní rozvoj a plánování ZMČ PRAHA 18 představen záměr majitele pozemku společnosti JTH Letňany s.r.o., se sídlem v Krupské ulici 33/20 v Teplicích, na „nové“ využití volného prostoru vymezeného ulicemi Veselská, Strakova a Tupolevova. (dnes volný prostor u OCL, kde se pravidelně koná Drakiáda a jiné akce).

Záměrem firmy je využití lokality pro kombinaci bydlení a veřejné vybavenosti, parkové úpravy, vybudování míst pro relaxaci, sport a trávení volného času. Dohromady se jedná o soubor pozemků o celkové výměře 62.255 m2. Pro realizaci investičního záměru je ale nutné získat povolení změny územního plánu.

Potřeba změny územního vyplynula z podrobné analýzy území a potřeb obyvatelstva. Dnes je zde v rámci Územního plánu povolena pouze výstavba prodejního areálu (typu stavebniny či hobby market) - toto využití ale bude dle stavitele neúměrně dopravně zatěžovat ve špičkách celou lokalitu a příjezdové komunikace Veselská a Tupolevova.

Proto tento nový letňanský investor, kterému je zájem občana nade vše, dospěl k názoru, že je nutné změnit ÚP a tím dojít k optimálnímu využití této lokality pro kombinaci bydlení a veřejné vybavenosti. To vše v kombinaci s parkovou úpravou neudržované pláně pro relaxaci, sport a trávení volného času rodin s dětmi i dalších obyvatel přilehlého sídliště. Součástí záměru společnosti jsou i „uvažované“ investice do krásné parkové úpravy s vodními prvky a veřejným dětským hřištěm a to hned na 3 hektarech pozemku podél Tupolevovy.

Obrázek5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nový investor počítá i s dobudováním cyklostezky - propojkou mezi cyklostezkou končící v sídlišti. Dále slibuje, že tato oblast zeleně volně naváže na parkovou úpravu u OC Letňany, bude pokračovat přes Veselskou směrem ke Globusu Čakovice. Investor věří, že prodloužením parkové úpravy přispěje k "povýšení" ulice Tupolevova na "městskou třídu - boulevard";

Dále investor zmiňuje, že v rámci výstavby „uvažuje“ o umístění prostoru VV (veřejná vybavenost), který nabídne k využití pro potřeby MČ Praha – Letňany. Zde by mohl vyrůst třeba společenský sál se zázemím, služebny městské policie, ordinace lékařů apod. Nakonec investor sděluje, že část bytových jednotek v osobním vlastnictví ve 4, 6, 10 až 12-ti podlažních bytových domech bude využita pro nájemní bydlení. (což nám investor vlastně neříká ni nového, protože každý ví, že mnoho občanů si byty kupuje do OV jako investici a pak je pronajímá.)

Je moc hezké, že nový investor tak myslí na letňanské občany i když mě dost zaráží formulace   “uvažované investice“ vložené ve presentace záměrů, která byla presentována občanům. Proč nepoužil výraz „postavím“, „zhotovím“ či podobný, který k něčemu zavazuje? Vždyť čeština zná spoustu naprosto jasných vyjádření, ale uvažuje……………?

Když někdo jenom uvažuje, tak se k ničemu nezavazuje. Zdá se tedy, že se opět naplňuje krásné české přísloví, že když ptáčka lapají pěkně mu zpívají. V tomto případě se v materiálech investora píše o samých pozitivech občanské vybavenosti.

Je občas dobré se zpětně podívat, jak byli s tímto investorem spokojení občané v jiných místech, kde také stavěl „pro blaho občanů“.

Obrázek4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdo je firma JTH Letňany s.r.o. se sídlem Krupská 33/20, Teplice, IČO: 04919211,, ?

Najdeme ji ve veřejném rejstříku a sbírce listin je firma vedená pod obchodním jménem JTH Letňany s.r.o. Krupská 33/20, 415 01 Teplice. Firma je vedená pod spisovou značkou C 46875 u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ve sbírce listin je rovněž napsáno, že firma byla založena 22. 12. 2021 a její identifikační číslo je 04919211 (viz obchodní rejstřík)

ZdroJ : https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-firma?subjektId=929638

Kdo ji aktuálně zastupuje: zdroj

18.02.2021   Zapsán člen statutárního orgánu, jednatel Jaroslav Třešňák.

23.12.2021   Zapsán člen statutárního orgánu, jednatel Ing. Jozef Kovács,

23.12.2021   Zapsán způsob jednání: Jednatelé jednají za Společnost ve všech věcech společně. ...

Společníci: J&T Mezzanine, a.s., IČO: 06605991,   JTH Holding a.s., IČO: 28747887,   JTH Shopping Park Most s.r.o., IČO: 03782590,   JTH Shopping Park Most s.r.o., IČO: 03782590,   JTH Holding a.s., IČO: 28747887,   Tesco Holdings B.V., a Tesco Europe B.V.

Kdo je jednatel společnosti pan Třešňák?

Narodil se v roce 1963 v Teplicích. Je absolventem střední průmyslové školy stavební. Celý život pracuje ve stavebnictví. Jeho firma JTH se výrazně angažuje v Teplicích, ale působí v celém Česku a v poslední době se zaměřuje také na Chorvatsko. Příští rok otevře v Rijece pětihvězdičkový hotelový komplex Costabella a v jeho sousedství připravuje druhý, ještě větší. Staví obchodní centra, hotely, bytové domy a resorty. Pan Třešňák ženatý a má dvě děti. Zajímá ho cestování, poznávání architektury historických měst a také, jak říká, poznávání lidí, hlavně těch dobrých. Sponzoroval prezidentskou kampaň Miloše Zemana, jeho oblíbeným politikem byl starosta Teplic a pozdější senátor Jaroslav Kubera.

Co se ale o jednateli píše v tisku:

Kauflant v Troji u botanické zahrady vadí místním.

Třešňák chce stavět Kaufland v těsné blízkosti trojské botanické zahrady Developer Jaroslav Třešňák je ale ve velmi negativním smyslu proslulý například v nedalekých Neratovicích.   V Praze 8 se snaží prosadit výstavbu obří samoobsluhy Kaufland v těsné blízkosti trojské botanické a zoologické zahrady. Botanická zahrada je přitom velmi významnou klidovou zónou nejen pro Pražany. Podatelna Magistrátu Hlavního města Prahy začátkem dubna pod náporem přijatých vyjádření obyvatel Prahy 8 zkolabovala. Proti záměru je i zastupitelstvo městské části Praha-Troja. Akce proti výstavbě organizuje iniciativa Proti Plotu, které se podařilo vyburcovat odpor obyvatel Troji a Bohnic. Jejich příběh je téměř totožný s tím, kteří prožívají odpůrci výstavby obchodní centra Na Výsluní v Neratovicích. Zdroj: neratoviny.cz

více informací o tomtozáměru najdete i na webu Proti plotu kde píší, že proti výstavbě rušného hypermarketu v tomto místě (u ZOO) se postavilo přes 96% obyvatel a všechny okolní instituce. Petici v papírové verzi za dva měsíce podepsalo 12 000 Pražanů i návštěvníků Botanické zahrady z více jak 40 zemí. S ohledem na překonaný cíl byla petice ukončena a v roce 2018 podána na Magistrát hl. m. Prahy. Obyvatele Troje a Bohnic v jejich boji svým podpisem podpořila i řada význačných a známých osobností. Zdroj: protiplotu.cz

Developer chce v Teplicích mrakodrap, pozemky získal „za hubičku“

Zhruba 80 metrů by měl měřit mrakodrap, který chce v Teplicích vztyčit developer Jaroslav Třešňák. Stavbě už se začalo přezdívat Šanovská věž, přestože ji úřad ještě ani neschválil. MF DNES zjistila, že podnikatel získal pozemky na stavbu velmi výhodně. Radnice mu je pronajala za 20 korun za metr čtvereční. Smlouvu o pronájmu uzavřela radnice s Třešňákem 1. září 2003. MF DNES má kontrakt k dispozici, radnice pronajala podnikateli tři parcely o rozloze 4 486 metrů čtverečních v Jankovcově ulici u Aquacentra poblíž lázeňské části města. Dle smlouvy o pronájmu měl Třešňák později odkoupit metr čtvereční za 125 korun. Zastupitelé pak cenu zvedli a stanovili ji na konečných 500 korun za metr. Podle znalců je to ale stálo málo, magistrát cenu naopak hájí. "V tu dobu to asi bylo maximum," míní tajemník magistrátu Marek Fujdiak. Pokud by ale město prodávalo formou dražby, mohlo získat více. "Říkat, že dnes by město vydělalo víc, je nefér," namítá Fujdiak. Mrakodrap má přitom vyrůst v lokalitě Šanov, která patří mezi nejatraktivnější části Teplic. Volné pozemky se tu obvykle prodávají za jiné, podstatně vyšší ceny.

"Ty pozemky mají cenu tisíc až dva tisíce korun, podle nabídky samozřejmě. Ale pod tisíc korun by to nešlo, za tolik už žádné pozemky v Teplicích neseženete," říká Ladislav Drbohlav, soudní znalec v oblasti odhadování cen nemovitostí. "I pronájem by měl být o nějakou padesátikorunu vyšší," míní znalec. Dražba o pozemky se nekonala. Nájemní smlouvu radnice s developerem uzavřela na tři roky s tím, že nejpozději do 31. května 2007 pozemky Třešňákovi prodá. "Já jsem podepsal deset tisíc smluv, na tuhle konkrétní si nepamatuji," řekl o kontraktu Třešňák. "V té době to ale byl standard. Kdokoli stavěl, měl takové podmínky. Tímhle způsobem se v Teplicích postavilo 20, 30 domů," dodal. MF DNES oslovila opozičního zastupitele Tomáše Jarolíma, kterému se smlouva nezdá. "Takový způsob prodeje bez výběrového řízení a dražby je naprosto výjimečný," prohlásil Jarolím. "Magistrátu jsem se tázal, kolik bylo od revoluce vydáno nájemních smluv s předkupním právem a uvedenou cenou. Dali mi jen tři," přiblížil zastupitel Jarolím. Developer získal povolení na všechny budoucí stavby. Další zajímavostí je, že v den podpisu smlouvy magistrát vydal nájemci všechna povolení k jeho budoucím stavbám. Díky tomu získal Třešňák povolení na čtyřpatrový dům, magistrát však loni 20. prosince zahájil řízení o udělení výjimky na stavbu osmdesáti metrového kolosu. Lidé z okolí už proti vydání výjimky podali na 50 námitek, stavební úřad je stále posuzuje. "Vyřešeny proto budou v nejbližších dnech," řekl šéf stavebního úřadu Oldřich Lukeš. Pokud developer získá výjimku, neznamená to, že může hned začít stavět. Bude muset ještě požádat o změnu územního rozhodnutí a stavebního povolení. Proti tomu všemu mohou odpůrci stavby podávat námitky.

Zdroj: idnes.cz

Hadí lázně jsou znovu kulturní památkou. Staňkovo rozhodnutí zrušeno

Teplické Hadí lázně, které těsně před svým odchodem z ministerstva kultury Antonín Staněk (bývalý ministr kultury za ČSSD) zbavil památkové ochrany, jsou opět kulturní památkou. Staňkův nástupce Lubomír Zaorálek zrušil jeho rozhodnutí, které nahrálo sponzorovi prezidenta Jaroslavu Třešňákovi. Kauza, kterou v létě otevřel deník Neovlivní.cz, se tak uzavírá.Antonín Staněk navzdory památkářům i rozkladové komisi změnil původní rozhodnutí ministerstva kultury, že jde o kulturní památku. Vyšel tak vstříc majiteli a teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi. Ten patřil mezi největší sponzory loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana, jinak také největšího Staňkova zastánce na politické scéně. Ministr Lubomír Zaorálek, který Staňka vystřídal v čele ministerstva kultury, případ znovu otevřel a na základě pokladů expertů rozhodnutí svého předchůdce podle zjištění Neovlivní.cz zrušil. “Hadí lázně jsou opět kulturní památkou,” uvedl zdroj z ministerstva kultury. Antonín Staněk opakovaně trval na svém původním stanovisku, že zrušení památkové ochrany lázní bylo správným rozhodnutím. Spor o teplický lázeňský komplex Hadí lázně se táhnul skoro deset let. Památkáři dosud odmítali vydat souhlas ke všem návrhům developera Jaroslava Třešňáka na přestavbu památkově chráněných lázní. Jejich součástí totiž podle památkářů bylo zbourání cenné budovy a nová výstavba na jejím původním místě. Plány majitele lázní a jednoho z největších místních developerů křížili nejen památkáři, ale také rozkladové komise, kam se podnikatel odvolával. Všechna stanoviska byla stejná: jde o kulturní památku, navržená přestavba není možná. To se změnilo až díky Antonínu Staňkovi. Ten během svých posledních hodin v úřadu dne 31. července 2019 vydal rozhodnutí, podle kterého Hadí lázně po jedenašedesáti letech přestaly být kulturní památkou. Developerovi Třešňákovi se tak uvolnily ruce pro dlouhodobě plánovanou výstavbu nového komplexu na místě Hadích lázní. Jeho plány v minulosti popsal ředitel ústeckých památkářů následovně: “Jeho varianta ‚obnovy‘ je z památkového hlediska zcela nepřijatelná. Uvedenou variantu nešlo přijmout, protože by to znamenalo zánik kulturní památky.” Teplický podnikatel Jaroslav Třešňák se kromě letitého sporu o Hadí lázně dostal do pozornosti veřejnosti i kvůli své finanční podpoře Miloše Zemana. Patřil totiž mezi nejštědřejší sponzory jeho poslední prezidentské kampaně. Podle údajů Zemanova štábu developer přispěl 3,2 milionu korun na čtyřstránkový leták s životním příběhem Miloše Zemana. Rozhodl se tak krátce poté, co Miloš Zeman veřejně podpořil Třešňákův miliardový projekt v Chorvatsku. S Milošem Zemanem byl už během jeho prvního volebního období na cestě do Jordánska a Spojených arabských emirátů jako součást obchodní delegace. Proti rozhodnutí Zaorálka se sice může nyní developer Třešňák ještě odvolat, ovšem pravděpodobnost, že se stanovisko resortu změní, je v podstatě nulová. Třešňák tak bude muset plánovanou přestavbu lázní upravit. Proti Staňkovu rozhodnutí v případě Hadích lázní protestovala řada politiků, vesměs opozičních. Jan Hamáček, předseda ČSSD, která Staňka do vlády nominovala, jej nijak nekomentoval. Nečekaně ostrou kritiku sklidil exministr od památkářů. “V podstatě se jedná o rozhodnutí, které umožňovala docentu Staňkovi jeho funkce, nikoli odborné podklady, které by měly hrát tu nejdůležitější roli. V případě vrcholného orgánu, který má mj. dohlížet na ochranu kulturního dědictví, se jedná o postoj, který je zcela mimo racionální uvažování,” prohlásil šéf ústeckých památkářů Petr Hrubý.

Zdroj: neovlivní.cz

Další související články s tímto investorem:

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/jaroslav-tresnak-developer-ctyri-dvory-kaufland-pozemky-ceske-budejovice.A191209_133913_budejovice-zpravy_khr

https://www.idnes.cz/usti/zpravy/developer-jaroslav-tresnak-teplice-ruina-mlynska-ulice-demolice-bez-povoleni-uradu.A210713_102747_usti-zpravy_prib

https://sever.rozhlas.cz/firma-teplickeho-developera-tresnaka-dostala-za-nepovolene-odstraneni-ruiny-8552953

https://www.severoceskydenik.cz/teplicko/aktuality/jaroslav-tresnak-bojuje-s-pamatkari-obnovu-hadich-lazni-nevzdavame-tvrdi-jth.html

https://www.impuls.cz/regiony/ustecky-kraj/teplice-jth-tresnak-hilton-namesti.A200721_064804_imp-ustecky_kov/tisk