insolventnisikani02Letňany budou v letošním roce hospodařit s rozpočtem ve výši 287 mil. CZK, kdy ale příjmy jsou pouze 183 mil. a zbývající část tvoří schodek 104 mil. CZK Do celkových příjmů – 183 mil CZK jsou navíc zahrnuty výnosy z pronájmů a prodejů městských bytů z minulých let ve výši 30 mil. CZK.

Tyto příjmy jsou však dlouhodobě neudržitelné a dřív nebo později zcela vyschnou. Schodek je pak ze 60 mil. CZK financován, sice bezúročnou, ale půjčkou od hl. m. Prahy. Tuto půjčku bude muset MČ od roku 2023 splácet. Je to tedy na úkor naší budoucnosti.A to není ještě všechno. Radnice plánuje i zapojení nevyužitých prostředků z roku 2021, což prohloubí letošní deficit o dalších 52 mil. CZK.

Finální plánovaný schodek roku 2022 je tedy neuvěřitelných 156 mil. CZK.

Rada chce ukázat, že všechno dokáže, proto jen investice tvoří skoro 40 % výdajů. Proti investicím určitě nemůžeme mnoho namítat. Obávám se, že pokud radnice rozjede vše, co si naplánovala, nebude schopna projekty uřídit. Při takovém objemu ve velkým rizikem, zda nedokončené investice nebudou brát peníze na provoz.  Možnosti úspor v sobě rozpočet nepochybně má. Jen na činnost úřadu se vynaloží téměř 100 mil.  Potřebujeme například 6 radních, kteří stejně hlasují všichni jednotně?
 Postoj vládnoucí koalice je jasný. Rozpočet je jediný možný správný, nikde se šetřit nedá. Kdo mluví o úsporách, je proti školám, lékařům, důchodcům, hasičům a vlastně všem, kdo má jakýkoliv příjem navázán na městskou část. Stejnou logikou by rozpočet mohl být naplánován s ještě větším schodkem, každému se přece dát 2x tolik.

Rozpočet odpovídá tomu, že je letos volební rok. Bude se hodně utrácet, ať to stojí, co to stojí. Radnice se pak před volbami pochlubit, kde všude střihala pásky.  Účtovat bude až nová koalice, ale to bude až po volbách.


Martin Krejčí – zastupitel za Zdravé Letňan