Letnany západDneska před čtvrtou hodinou ranní koaliční zastupitelé za ODS, ANO a TOP09 za pomoci přeběhlíka Ivana Poláka prohlasovali v zastupitelstvu důležité body ohledně nové zástavby. Místostarosta Ondřej Lněnička, známý z kauzy "provize" za výstavbu nové čtvrti u Tesca, prosadil další úlevu pro developera: nebude muset platit sankce za neplnění smlouvy a z projektu zmizí plánovaná veřejně prospěšná stavba letňanského centrálního parku. Podle slov zastupitelů tam může být až 15 tisíc lidí. Další výstavbu asi 1000 bytů schválila koalice mezi Místeckou a bývalou Kikou, zhruba 1500 bytů je plánováno na malém území vedle Letňanských zahrad. Vzdorovali jsme několik hodin, ale koaliční většina nás převálcovala.
 
 
Co bylo připraveno  zastupitelům  k jednání do včerejšího  jednání ZMČ  (jde pouze o výběr z rozsáhlého materiálu), kromě návrhu smlouvy bez sankcí na investora:

Dohoda o změně smlouvy č. S-2020/95/0298 – Letňany Rozvoj s.r.o.  (pozn.  nové plánované sidliště Letňany západ mezi objektem Tesco a Kolonií u Proseka)

Předkládá: místostarosta Lněnička                                 Zpracoval: Lněnička

- Uzavření Dodatku č. 1 ke smlouvě č. S-2020/95/0298 o uspořádání poměrů v území Letňany Západ se společností Letňany Rozvoj s.r.o., IČ 07658699, se sídlem Na Florenci 2116/15, Nové Město, 110 00 Praha 1, uzavřené dne 01.06.2020 (dále jen „smlouva“), jehož předmětem je navýšení spolupodílu investora do území (kontribuce) peněžitým plněním na celkovou částku 400.000.000,-Kč, a to ve znění uvedeném v příloze 1 usnesení;

- Předmětné území, které je změnou ÚP dotčeno, bylo z pohledu vlastnických vztahů natolik roztříštěné, že vznik nového lesoparku neumožňovalo; navíc vlastníci s využitím území pro lesopark a parkové plochy nesouhlasili a o převod pozemků pro naplnění těchto účelů nemají zájem.

- Funkci rozsáhlé rekreační plochy pro potřeby (nejen) obyvatel městské části Praha 18 plně převzal, a to již od roku 2010 Lesopark Letňany ve východní části k.  . Letňany při hranicích s městskýi částmi Praha 19 a Čakovice. 

Pozn: investor se domnívá, že lidé mohou využívat Lesopark, který je cca 3 km vzdálený.

- Vzhledem k výše uvedenému se navrhuje netrvat na požadavku zachování VPS 6│ZP│33 Praha 18 – založení lesoparku a parkových ploch uplatněného v rámci připomínek k návrhu zadání změny č. Z 3036/10, neboť jej MČ má projekt centrálného lesoparku  za překonaný a neaktuální. 

Pozn:  na základě čeho soudí investor Letňany rozvoj s. r. o. , že projekt  lesoparku  je překonaný a neaktuální.