Bazen

Tisková zpráva MHMP z 7. ledna 2022  -  Po technických problémech se v sobotu veřejnosti znovu otevře letňanský bazén.

Finanční náročnost a technické problémy byly hlavními příčinami uzavření bazénu v Letňanech, který je důležitým sportovním zařízením jak pro městskou část Praha 18, tak i pro celé hlavní město. Za jeho udržení v provozu volali nejen jeho provozovatelé a občané žijící v okolí, ale i zástupci hlavního města. Od soboty bude opět v provozu pro veřejnost.

Zástupci hlavního města se po celou dobu snažili o nalezení nejvhodnějšího řešení a způsobu, jak situaci letňanského bazénu způsobenou pandemií koronaviru co nejlépe vyřešit. Po včerejším jednání mezi zástupci hlavního města a jednatelem Aquacentra Lagoon Eduardem Mikyskou se Magistrát hl. m. Prahy rozhodl bazénu finančně pomoci a uvést jej zpět do provozu.

„Celá vzniklá situace kolem uzavření letňanského bazénu mě velice mrzí a jsem proto rád, že jsme společně nalezli řešení, jak bazén udržet v provozu, a to na základě udělení blokové výjimky, která bude předložena na lednovém zastupitelstvu ke schválení. Magistrát vždy jedná podle platných grantových pravidel, kde je jasně definováno pravidlo de minimis o nedovolené veřejné podpoře podnikatelských subjektů. Dotaci v tomto případě nebylo možné poskytnout z důvodu vyčerpání limitu. Investice do sportovní infrastruktury podporujeme a snažíme se jim zajistit finanční krytí i v době ekonomické a energetické krize. Rozpočet hlavního města není nafukovací a značné ztráty pocítil právě v důsledku pandemie. Jako řádní hospodáři musíme proto především myslet na naše vlastní sportoviště,“ uvedl pražský radní pro oblast sportu Vít Šimral.

Hl. m. Praha provozuje plavecký bazén Šutka, Výstaviště a Strahov. Celkem podporuje 11 subjektů, z toho 3 formou de minimis, ostatní jsou spolky. O dotační podporu si mohou každoročně zažádat všichni provozovatelé plaveckých bazénů, kteří splňují podmínky dotačního programu, včetně podpory de minimis.

„Letňanský bazén působí na trhu sportovních služeb v rámci hlavního města již 21 let a spolupráce mezi Prahou a městskou částí Praha 18 byla vždy nadstandardní a v zájmu občanů, kteří plavecký bazén po celou dobu využívali. A jsme velice rádi, že se dílčí problémy, spojené s finanční podporou a procedurálními problémy, podařilo během tak krátké doby vyřešit,“ řekl jednatel provozní společnosti Letňany Lagoon a spolumajitel MS Consult Sport s.r.o. Eduard Mikyska.

„Jakmile jsem se dozvěděl, že děti ze škol nemohou pokračovat v kurzech a široká veřejnost v plavání, požádal jsem pana radního Šimrala o rychlé schůzky. A ty vedly k dohodě. Nesmíme nechat padnout fungující sportoviště. To je náš úkol pro rok 2022,“ doplnil starosta Prahy 7 a pražský zastupitel Jan Čižinský.  

„Věřím, že i na státní úrovni se rychle připraví řešení, které bude reagovat na svízelnou situaci energeticky náročných sportovišť, která jsou vystavena nejen zvyšujícím se cenám energií, ale i snížením návštěvnosti v souvislosti s covidem,“ dodal závěrem pražský zastupitel Pavel Richter.

Zdroj:

https://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/po_technickych_problemech_se_v_sobotu.html

Související článek Naděje pro letňanský bazen  ZDE