Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

matepravovedet  Vážené obyvatelky a obyvatelé Letňan, milí čtenáři,

 v tomto letním čísle Listů bychom vám rádi představili letňanské školství, detailní informace o jeho vývoji a proměnách za posledních 10 let. Přiblížíme vám, jak rostou jeho kapacity, jak je financováno, a na příkladu dvou mateřských škol ukážeme, co vše stojí za jejich zřízením. Na konkrétních číslech je totiž nejlépe vidět, jak si vedeme. Věřím, že tato analýza zaujme i ty, kteří už nemají děti školou povinné. Současné kapacity našich školek a škol jsou výsledkem nastavení rozvoje Letňan v posledních patnácti až dvaceti letech.

 Co to pro mě znamená?

 Zaprvé, musím řešit situaci, ve které jsme, a hledat nejlepší možná a dostupná řešení. Pro ilustraci jsme za dva roky od voleb zvládli získat štědrou dotaci na rekonstrukci MŠ Místecká, plánujeme výstavbu MŠ Škarvardova a díky menším stavebním úpravám a přesunům letos také umístit všechny spádové děti do základních škol.

 Vyjádření klubu zastupitelů Zdravé Letňany

 Dovolujeme si tvrdit, že štědrá dotace na rekonstrukci MŠ Místecká původně hodně vycházela z práce předchozího vedení radnice, a ten kdo opravdu předjednal a hlavně pořádně byl ex starosta Ivan Kabický. Starosta Kučera si tak trochu plete pojmy, protože dotace, o které mluví, je vlastně ve skutečnosti půjčka. Je sice je výhodná, protože ji poskytl MHMP, ale každý řádný hospodář ví, že každá půjčka se musí, na rozdíl od dotace, vrátit., Tahle půjčka se bude vracet až v dalším volebním období.

 V článku o úžasných výsledcích naší radniční party se také píše, že se podařilo uspokojit všechny žadatele o místo ve školkách. Je to skutečně pravda, když víme, že se tento rok jedna školka v ZŠ Rychnovská zrušila a nová ZŠ počet zrušených míst pouze nahradila? Možná kdyby se počet míst pořádně spočítal, tak by se zjistilo, že nula od nuly ……

 Slovo starosty (7/2020)

 Mou druhou velkou povinností je zajistit, aby za následujících 15 až 20 let kapacity ve školství odpovídaly proměněným Letňanům. Tohoto lze dosáhnout pouze aktivním vstupováním do procesů územního plánování na jejich začátku. Systematicky proto trvám na včlenění prvků občanské vybavenosti, jako jsou právě školy, školky, prostory pro ambulance, pro seniory, sportoviště, zeleň, nebo místa pro kulturu, do nových stavebních záměrů.

 Vyjádření klubu zastupitelů Zdravé Letňany

 Hezky napsáno, ale k tomuto příspěvku jako kontrast působí vyjádření starosty Kučery, že "systematicky trvá na včlenění prvků občanské vybavenosti, jako jsou právě školy, školky, prostory pro ambulance, pro seniory...". Napsat toto a předtím zvednout ruku pro nevýhodnou smlouvu s investorem sídliště „Letňany západ“ je výsměchem všem letňanským občanům. Pokud radnice podepíše vice nevýhodných smluv s investory, budou Letňany muset v budoucnu investovat do školství možná i půl miliardy korun, takže již nebudou moci investovat do stávajících obyvatel Letňan.

 Slovo starosty (7/2020)

 Vím, že výsledky této práce budou vidět až za několik mnoha let, a přesto – nebo právě proto – mi to za to stojí.

 Vyjádření klubu zastupitelů Zdravé Letňany

 Ano, jak říká starosta, tak výsledky této práce letňanské koalice (ANO, ODS, TOP 09) občan uvidí také v dopravě, ty tisíce aut už se po bouřlivém a ochotném schvalování výstavby nevejdou ani na Tupolevovu, ale ani na Kbelskou ulici.

 Slovo starosty (7/2020)

 Dovolte mi vám poděkovat za vaši účast a podněty na prezentaci skupiny PPF, která se v červnu u nás na radnici uskutečnila. Rád bych vás tímto pozval na výbory, kde se tato tematika bude řešit konkrétněji.

 Milé sousedky, milí sousedé, přeji Vám příjemné a odpočinkové léto a již nyní se těším na letňanský podzim plný sousedských setkání. Třeba právě s vámi na Psím dni na letišti Letňany či na Vinobraní, Pivobraní na Staré Návsi, a nebo v Lesoparku na našem 1. ročníku Letňanského rodinného sportovního festivalu, který se bude konat 12. září, a jehož součástí bude nejen odpoledne plné zábavy, ale i dobročinný noční běh Pomozte během.

 Váš starosta

Zdeněk Kučera, Starosta

  Vyjádření klubu zastupitelů Zdravé Letňany k letňanské kultuře.

 „Chléb a hry“, to už říkali ve starém Římě, že hry slouží pro pobavení plebsu a odvrácení pozornosti od skutečných problémů. Tak to je krédo naší radnice, ale ve skutečnosti v Letňanech kultura chybí a neexistuje ani koncepce kultury a její řádný rozvoj. Plán kulturních akcí na kalendářní rok, který vyprodukuje naše vaše radnice, nemá s rozvojem letňanské kultury nic společného. Co se týká sportu, není to tak dávno, kdy letňanská radnice podpořila změnu územního plánu na část areálu SK Prosek, na základě kterého by se z naší městské části vypařilo fotbalové hřiště. Nebýt občanských aktivit, tak jsme o hřiště nadobro přišli.

 Zdravé Letňany