Sysli graf 2013b 1024x640Skupina PPF udělala první krok k výstavbě domů na letišti v Letňanech. Podala žádost o změnu územního plánu. Tu teď projednají přilehlé městské části. Informaci potvrdil předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman (Praha sobě). Na pozemcích se zatím nesmí stavět kvůli výskytu syslů. Podle informací ministerstva životního prostředí se tam už ale zvířata nevyskytují.

Předseda výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči pražského magistrátu Petr Zeman (Praha sobě) obdržel návrh na změnu územního plánu na konci ledna. Návrh podaly firmy Letňany eGate s.r.o., Letňany Air Logistics s.r.o., Letňany Air Land s.r.o. a Letňany Park Gate s.r.o., které spadají do společnosti Prague Entertainment Group B.V. Ta je pak součástí finanční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

O návrhu bude výbor teprve jednat. „Je třeba, aby záměry žadatele byly nejdříve dobře prodiskutovány v přilehlých městských částech, aby výbor měl pro své rozhodnutí k dispozici jejich názory,“ vysvětlil Zeman.

„Na konci detailní diskuse bychom měli znát potřeby Prahy a městských částí v sousedství a mít stanovenou cestu, jak můžeme jako investor ke splnění těchto potřeb přispět. Ve výsledné závazné urbanistické studii tak budou zohledněny maximální možnou měrou potřeby občanů, kteří již dnes v této části Prahy žijí,“ okomentovala situaci mluvčí PPF Zuzana Migdalová. Podle ní by areál měl v budoucnu připomínat vídeňskou čtvrť Aspern, která rovněž vyrostla na území bývalého letiště.

Až situaci projednají jednotlivé městské části, bude bod zařazen na jednání výboru hlavního města. Podle Zemana se tak může stát zhruba za jeden až dva měsíce. Návrh projde po výboru ještě radou a poté zastupitelstvem.

V Letňanech žili syslové

Parcely v Letňanech vlastní skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Stavět se na nich zatím nemůže. Areál byl totiž v roce 2005 vyhlášen národní přírodní památkou kvůli výskytu sysla obecného. Ten patří k nejohroženějším druhům zvířat v Česku.    

Podle monitoringu Agentury pro ochranu přírody a krajiny se sysel v Letňanech nevyskytuje. Památková ochrana území může být zrušena až poté, co bude areál vyňat z evropské soustavy Natura 2000. „Pokud nebude výskyt sysla obecného prokázán, bude zahájeno jednání s Evropskou komisí o možnosti vynětí území z evropské soustavy Natura 2000,“ uvedl referent ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Zdroj: ČT 24

Související článek:

Schůzka starostů proti zastavbě: ZDE