eaitngpaper03Rozpočet naší městské části na rok 2020 přináší pozitivní zprávy zejména do oblastí školství, dopravy a úklidu, tedy oblastí, které nás nejvíce pálí.  Jeho struktura však je až bizarně úsměvná. Oficiálně jsme na Zastupitelstvu schvalovali schodek 20 mil, který je vlastně schodek 58 mil, i když vlastně 83 mil. Jak je to možné? První číslo nám předložila vládnoucí koalice ke schválení. Druhé číslo je první rozpočtová změna navržená, a koalicí schválená, ihned po schválení rozpočtu. Jak jsme se dozvěděli od pana starosty, Zdeňka Kučery, zvýšení výdajů o 38 mil vlastně není žádné zvýšení výdajů, ale pouze „účetní položka“ která na konečné číslo nemá vliv. Pochopitelně se o žádnou pouze „účetní položku“ nejedná. Podobné „účtování“ vidíme i u  stranického předsedy našeho pana starosty, předsedy vlády Babiše, který rovněž čerpá různé rezervy, aby rozpočet vypadal opticky příznivější.  No a poslední, nejvyšší číslo, je schodek bez využití vytvořených rezerv z minulých let.

Rozpočet máme vysoce deficitní, financovaný z minulosti a rovněž i pokračujícím rozprodejem bytů. Jak nám bylo sděleno, MČ vlastní ještě stovky bytů, proto není do budoucna s příjmy žádný problém. Rovněž tak podle našich radních není žádný problém schválit deficitní rozpočet, protože skutečnost na konci roku  bude stejně zcela jiná. Osobně si nedokáži představit  obhajovat takovým způsobem sestavený rozpočet v jakékoliv soukromé firmě. 

Zdravé Letňany se zcela jednoznačně vymezují proti takovému „hájení“ deficitů, rovněž tak i dalšímu rozprodeji majetku MČ pro sanování našeho rozpočtu. Je třeba hledat úspory v provozních oblastech, zamýšlet se například i nad tím, zda naši radní potřebují 4 auta a hradit jim soukromé km, zamyslet se nad počty uvolněných zastupitelů, které stojí nemalé prostředky. Náš rozpočet musí být dlouhodobě udržitelný a to v současné době není. Nerad bych se dočkal situace, kdy městská část nebude mít na investice, rozprodá všechen majetek a ještě si bude muset půjčit na poplacení dluhů.  Budeme tedy věřit našim radním, že deficitní rozpočet je skutečně jen cosi bezvýznamného, co stejně dopadne zcela jinak a lépe. Ještě bych na závěr rád dodal, že mi z celé komunikace ohledně rozpočtu je velice smutno.

Martin Krejčí – zastupitel Zdravé Letňany