matepravovedetInformujeme Vás o jednání, které proběhlo v úterý 26. listopadu v administrativních prostorách areálu SK Prosek. K jednacímu stolu nás vyzvalo dotčené vedení SK Prosek, které tak zareagovalo na naší petici „Novy Prosek“, která je namířená proti zástavbě proseckých sportovišť. Za petiční výbor se jednání zúčastnil Milan Balahura, člen petičního výboru, předseda spolku Zdravé Letňany a zastupitel Olaf Deutsch a dále člen spolku Zdravé Letňany a zastupitel Zbyněk Walter.  V  kanceláři svazu nás přijali Viktor Furman, Karel Kapr a správce sportovního areálu (ještě tam byl jeden pán, ale jméno si nepamatuji). Bylo pro nás překvapením, že se jednání účastnil i letňanský místostarosta Ondřej Lněnička. Začátek jednání probíhal v duchu vy lžete, matete lidi, protože říkáte, že chceme zlikvidovat sport …..dále,  proč jste nás neoslovili a dopředu si nenechali vysvětlit náš záměr. Viktor Furman nám několikrát zdůraznil, doslova ….. také nemáme radost z toho, že musíme nechat zastavět areál fotbalového stadionu, ale není jiná možnost jak udržet v areálu sport a postavit moderní sportovní halu. Dá se říci, že obhajoba návrhu změny ÚP končila větami  …..když nebudeme mít peníze na provoz areálu tak celý areál zavřeme a tak nekritizujte a navrhněte svoje lepší řešení, nám jde především o udržení sportu. 

Celé jednání jsme vysvětlovali, že občané si hlavně nepřejí další výstavbu v dané lokalitě na úkor zrušení fotbalových hřišť.  Letňanský místostarosta se nám snažil také vysvětlit, že jiné možnosti není, a proto změnu ÚP na radě MČ Letňany odsouhlasili. Dále nám připomenul, že pro změnu ÚP ve výboru hlasovali i nominanti Zdravých Letňan. Celé to jednání se choval jako odpovědný místostarosta, který chce zachránit tento sportování klub pro občany a to i přesto že tuto gesci nemá ve své kompetenci, protože jeho činnost je především školství a vzdělávání a tak jsme nabyli dojmu, že nebylo možné zjistit koho vlastně zastupoval.  Dle našeho názoru když už SK Prosek chtěl pozvat zástupce radnice tak smysl by měla spíše účast starosty Letňan, nebo radního s kompetencí sport, účast radního pro školství byla dost nestandartní. Se zástupci SK Prosek jsme se shodli v tom, že jsme veřejně upozornili na problém chátrajícího areálu.  Dále zástupci SK uznali svojí chybu, že s tímto projektem dopředu neseznámili občany. Vyzvali jsme je k tomu, aby svůj projekt občanům veřejně presentovali.  Místostarosta Lněnička řekl, že je škoda, že občané nechodí na veřejné presentace, kde se mohli k záměru vyjádřit ale rovněž přiznal, že v programu  výboru pro UR letňanské  radnice  tento bod ani nebyl napsán.  Na konci jednání jsme se dostali i na problematiku výstavby hotelu u plaveckého areálu v Letňanech,o kterém Lněnička prohlásil, že se jedná o stejný problém. 

Slovo nakonec: 

Petiční výbor a opoziční klub Zdravé Letňany vypracuje dle ústní výzvy zástupců SK Prosek návrh jiné verze záchrany areálu SK Prosek bez likvidace fotbalových hřišť.