Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

5489192 img praha letnany v0Dne 13.11. se na radnici naší MČ konala veřejná diskuse „Naše Letňany – představení priorit rozvoje Letňan do roku 2022“, kde nám měli naši političtí představitelé představit plány rozvoje Prahy 18.  V největším sále radnice se sešlo asi 60 lidí, částečně zastupitelů a zaměstnanců Radnice.

Očekávání jsem měl veliká, realita je však ještě předčila. Většina diskuse totiž byla o představování projektů na další zástavbu Letňan. Někdy jsem měl pocit, že naši volení zástupci jsou spíš manažery developerských společností než veřejní činitelé hájící zájmy občanů.   Dozvěděli jsme se o likvidaci půlky sportovního areálu na Proseku, která bude nahrazena novou zástavbou, dále o připravované změně ÚP na pozemních u Tesca, do kterých aktuálně vstoupila společnost Penta, stavět se bude i v areálu Avie. Tlak na změny územního plánu je i na území kolem Výstaviště.

Starosta naší MČ (ANO 2011)vše ještě umocnil tvrzením, že nám nebude lhát, ale stavět se bude. Zároveň ještě dodal, že vše je v zájmu našich dětí, aby měly kde bydlet. Nevím, jestli počítá s tím, že letňanská porodnost bude trhat všechny světové rekordy, či myslel i na jiné děti, ale takto aktivně podporovat masovou výstavbu, to bych zrovna od nejvyššího představitele naší radnice nečekal. Naopak bych očekával, jak se bude Radnice zasazovat o to, aby dopady těchto projektů byly pro obyvatele co možná nejlepší. Samostatnou kapitolou byla pak urputná obhajoba směny pozemků u Tesca s pozemky v nové výstavbě s argumentem, že konečně máme volné ruce k výstavbě autobusového obratiště. Bohužel si patrně ještě nikdo nevšiml, že navrhovaná točna stojí přímo před okny nových domů a nemyslím si, že je nereálně něco takového zrealizovat. Pozemky jsou však již směněny, jede se dál. Společnost Penta asi určitě nemá v plánu pěstovat na svých pozemcích řepku. Naše sdružení, které zde kromě mě, zastupoval i Radek Čermák, Eda Horák, Dušan Mourek a Natálie Nováková, se také dočkalo útoku se strany pana místostarosty, Ondřeje Lněničky (ODS), kdy jsme, dle jeho slov, na náš FB uvedli údajně nepravdivou informaci o výstavbě tisíců nových bytů na místě sportovního areálu na Proseku. Ve skutečnosti prý bytů bude postaveno mnohem méně   Opět se nestačím divit, jakými fauly naši představitelé obhajují další a další výstavbu. Abych nebyl jen negativní, pozitivní určitě je dobrá spolupráce v oblasti dopravy mezi naším představitelem, Radkem Čermákem a radním pro dopravu, Stanislavem Nekolným. Úspěšně jsou tak otevírány nové cyklostezky, zahájila se studie pro tramvaj, řeší se dopravní situace. Rovněž i v našem lesoparku přibydou nové sportovní prvky pro relaxaci.

autor: Martin Krejčí, zastupitel opozičního klubu Zdravé Letňany