Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

pavel sehnal vldni ctvrt foto s ps 475Z nové zástavby v Letňanech budou místní profitovat, říká místostarosta Pavel Sehnal

Komunálním politikem, který z vlastní iniciativy poměrně hlasitě vstoupil do debat o vzniku vládní čtvrti a nemocnice v Letňanech, je Pavel Sehnal (ODA/ KRÁSNÉ LETŇANY). Proč se k nápadu staví pozitivně? Měl by na rozlehlých pozemcích stavět spíše stát, či soukromý developer? Na tyto a další otázky odpovídal 1. místostarosta Letňan serveru Pražský patriot.

V souvislosti s debatami o nové vládní čtvrti v Letňanech jste uvedl, že z určitého pohledu je to pro tuto městskou část pozitivní zpráva. Jak jste to myslel?  

V Praze 18 žije necelých 20 tisíc lidí, a poté, co se snížila výroba ve společnosti AVIA a v dalších místních výrobních firmách, musí lidé cestovat za prací do jiných městských částí a centra Prahy. Dříve tu lidé pracovali v továrnách a ve výzkumu kolem leteckého průmyslu, dnes je patrný velký nesoulad mezi počtem obyvatel a počtem pracovních příležitostí. V souvislosti s aktuálním děním kolem vládní čtvrti byla narychlo vypracována studie, která uvádí, že v budoucnosti vznikne v oblasti Letňan a okolních čtvrtí 15 tisíc bytů na stavebních pozemcích soukromníků. To máte zhruba 40 tisíc lidí, kteří by museli jezdit někam za prací. Z tohoto pohledu vítám iniciativu, aby kolem stanice metra Letňany vznikly administrativní budovy, které budou generovat pracovní místa.

Pokud budeme předpokládat, že v Letňanech vznikne vládní čtvrť, do budov se přeci přestěhují úředníci. Kde tedy vidíte pracovní příležitosti?

Ze zhruba desítky tisíc úředníků podle mě až třetina nebude ochotna z různých důvodů do Letňan dojíždět. A to je šance pro místní lidi. Navíc dá se statisticky odhadnout, že tak zhruba tisícovka pozic se ročně personálně obmění. Někdo jde do důchodu, jiný se přestěhuje nebo se mu jinak změní rodinná situace. I to nabízí prostor pro ty, co tu bydlí. Další stovky, možná až tisíce míst by se objevily ve službách, který by vznikly díky novým administrativním budovám. Ti lidé se potřebují někde stravovat, někam chodit nakupovat.

Měl by tak velký projekt stavět stát, nebo soukromník?  

Pro Letňany bude lepší, když to bude stát. Po něm může radnice efektivněji nárokovat, aby se v místě výstavby postaral o dopravní infrastrukturu, postavil školky a další občanskou vybavenost, která není pro developera moc atraktivní. Proto preferuji, aby v tak velkém projektu v Letňanech plnil roli developera stát.

Sdílí Váš pozitivní přístup k vládní čtvrti politici z letňanské i dalších radnic?  

Cítím, že můj pohled na tuto problematiku je trochu jiný, modernější, možná i strategičtější, než mají kolegové za zastupitelstva, kteří nezískali tolik zkušeností z developmentu a řízení projektů. Vidím proces v širších souvislostech, v čem si troufnu tvrdit, že jsem na letňanské radnici a okolních úřadech trochu průkopníkem. Budu se snažit, aby si kolegové uvědomili strategický význam nové čtvrti a vnímali ji jako pozitivní šanci pro Letňany. Bylo by krátkozraké se k tomu stavět negativně a snažit se stávající stav zakonzervovat. Jak jsem již uvedl, stejně zde vznikne zástavba, i kdyby šel nápad na vládní čtvrť nakonec k ledu.

Jedním z argumentů proti čtvrti jsou obavy z nedostatku zeleně. Jak toto ohlídat?  Za sebe mohu říci, že dokud budu na radnici, budu při jednání o nové čtvrti prosazovat, aby na čtvrtině území byly odpočinkové plochy se zelení. Není možné celou oblast zabetonovat.

Nedávno jste řekl, že jako první místostarosta Letňan a radní s odpovědností za územní plánování a rozvoj předložíte radě a zastupitelstvu návrh na zpracování nového územního generelu této městské části. Jaká byla reakce?  

Můj prosincový záměr koaliční partneři nepodpořili, měli ho za zbytečný. To však bylo ještě před tím, než se začalo hovořit o vládní čtvrti. Nakonec se ukázalo, že jsem měl pravdu a generel jako základní kámen územního plánování je potřeba. Jak jsem již zmínil, během pár dní vznikla studie ukazující, kolik se toho zde bude stavět na soukromých pozemcích. A na tento dokument lze nahlížet jako na jistý draft územního generelu.

V Praze 10 pokračuje tvorba dílčích generelů veřejných prostranství Kdy návrh na vznik generelu předložíte znovu?

 Musíme to znovu projednat v koalici, aby všichni pochopili, že bez tak základního plánovacího dokumentu se neposuneme dále. Tady mi trochu pomohla situace kolem vládní čtvrti. O potřebě generelu díky tomu už hovoří představitelé okolních městských částí. Tak se mi snad podaří přesvědčit i kolegy z koalice.

Zaznamenal jsem Vaši spíše odmítavou reakci na nápad vybudovat v Letňanech velkou nemocnici, která by nahradila Bulovku. Co Vám vadí?  

Myslím, že nemocnice by měla stát na klidnějším místě, než je letňanské letiště, z jehož další existencí se počítá. Pro pacienty a lékaře není dobré, aby byli rušeni leteckým provozem. V Letňanech je spíše potřeba posílit ambulantní péči, máme tu zejména málo praktických lékařů. Takže, když nemocnice, tak spíše menší zařízení s dostatkem ambulantních pracovišť.

Zdroj:pražskýpatriot

Vyjádření spolku Zdravé Letňany k současné situaci v Letňanech najdete:   Zde

Názor na uvedený rozhovor od koaličního partnera:

 Posrat hlavu vsem svym kolegum zastupitelum vcetne koalicnich kolegu, diky jejichz hlasum jeho nazory nekoho zajimaji, je mimoradne inovativni zpusob komunikace ... nedoceneni lide to maji vzdy tezke

Názor občanů (jména vzhledem k GDPR jména neuvádíme: 

  • ježiš on je místostarosta?
  • Zpátky na pól!
  • Letňany potřebují další kanceláře a pracovní místa soukromých firem, aby se tam jen nespalo, ale také pracovalo a žilo. Další obytná zástavba není nejrozumnější, stejně jako pracovní místa státu (neefektivní sektor).
  •  Nezapomeňte, že jste byl zvolen na kandidátce pana Sehnala. Proč si to nejdřív nevyříkáte mezi sebou?
  • Přijde mi nereálné a nepravděpodobné předpokládat, že v momentu vybudování vládní čtvrti se 1/4 úředníků odmítne stěhovat do nových prostor a dá raději výpověď a na takto uvolněná místa nastoupí obyvatelé Letňan, Kbel a Čakovic. I na práci ministerského úředníka je jistě potřeba nějaká kvalifikace a nemám pocit, že by se dotčenými městskými částmi "potulovali" volní úředníci. Z toho pohledu mi přijdou slovava prvního místostarosty nerealistická a až populistická. Kdo nepochybně na výstavbě u metra Letňany vydělá je výstaviště PVA, protože budou li v docházkové vzdálenosti denně desítky tisíc lidí, pravděpodobnost návštěvy nějaké té výstavy na PVA které právě panu Sehnalovi patří se jistě dramaticky zvýší.