Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

BabišBabiš plánuje kvůli vládní čtvrti za 10 miliard vyměnit s Prahou pozemky.  Premiér Andrej Babiš rozvíjí svůj plán, že by měla v Praze vzniknout jedna vládní čtvrť, kam by se přestěhovali ministři a úředníci. S plánem přišel už loni, nyní oslovil kvůli plánované čtvrti na okraji Prahy v Letňanech, jejíž výstavba by stála zhruba deset miliard korun, nové vedení města a navrhuje směnu pozemků.  Premiér Andrej Babiš rozvíjí svůj plán, že by měla v Praze vzniknout jedna vládní čtvrť, kam by se přestěhovali ministři a úředníci. 

Navrhuji výměnu, která vyřeší potřeby města i státu. Šestnáct pozemků v lokalitě Letňan o výměře 354 tisíc metrů čtverečných za cca 350 milionů Kč, za areál Veleslavína. V dražbě byl za vyvolávací cenu 382 milionů,“ napsal na Twitteru premiér a předseda hnutí ANO Babiš. Reagoval tak na informaci, s níž přišly čtvrteční Hospodářské noviny. Podle nich požádal vedení Prahy o pomoc.  „Hrubý odhad nákladů na výstavbu administrativního komplexu v Letňanech, ve kterém by bylo umístěno více než deset tisíc zaměstnanců (celkem jich je v Praze víc než 37 tisíc), je deset miliard korun,“ uvedl Babiš.  Hrubý odhad nákladů na výstavbu administrativního komplexu v Letňanech, ve kterém by bylo umístěno více než deset tisíc zaměstnanců (celkem jich je v Praze víc než 37 tisíc), je deset miliard korun. 

Premiér tvrdí, že projekt nové vládní čtvrti se může státu vrátit do pěti let. Sedm a půl miliardy bude totiž podle něj činit příjem z prodeje uvolněných budov v centru Prahy a ročně se podle Babiše ušetří půl miliardy. Některá ministerstva sídlí skutečně na lukrativních adresách. Například ministerstvo pro místní rozvoj přímo v srdci hlavního města, na Staroměstském náměstí. V minulosti se v souvislosti s novou vládní čtvrtí hovořilo i jiné lokalitě v Praze, než která je na konečné stanici metra v Letňanech, a to o lokalitě Bubny-Zátory nedaleko stanic metra Vltavská a Nádraží Holešovice. „Já jsem přišel s projektem vládní čtvrti. Jsem přesvědčen o tom, že tenhle krásný Nostický palác, pokud bychom zrealizovali vládní čtvrť, tak by mohl být zpřístupněn permanentně veřejnosti a turistům. Stejné je to s budovou ministerstva pro místní rozvoj na Staromáku,“ uvedl předseda vlády loni v prosinci, když uváděl do úřadu tehdejšího ministra kultury Ilju Šmída.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/babis-vladni-ctvrt-praha-letnany-vymena-pozemku-ft9-/domaci.aspx?c=A181129_141020_domaci_kop