Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

aviaPetr Dolínek  vložil na svůj facebook informaci o prodloužení metra do Čakovic, píše :

Konečně dobrá zpráva, ode dneška mám na stole relevantní podklady pro diskuse o prodloužení pražského metra do Čakovic se určitě prodloužit musí………………………….   zdroj: https://www.facebook.com/dolinekpetr/posts/1553424998110162

Názor předsedy spolku Zdravé Letňany k metru v souvislosti s revitalizací pozemku AVIE:

Nejsem si jist, zda máme sdílet radost pana náměstka Dolínka s tím, že metro do  Čakovic povede již za cca 12 let,  jak bylo před několika dny sděleno ve správách ČTK. Jako jediné pozitivní vidím, že se možná budou díky metru realizovat nová P+R parkoviště v oblasti konečné stanice, které Letňanům pomůžou. Dle serveru ctidoma.cz Čakovická radnice už začala konat a připomínkovala i svým návrhem žádost o změnu územního plánu Avie. Navíc píšou, že by se čakovickým zastupitelům i líbilo, kdyby vlastník pozemku AVIE v chystaného zástavbě vytvořil takzvanou územní rezervu, na které by stanice metra mohla vzniknout.

Vlastník pozemku AVIE je Developer - společnost ODIEN, která vznikla už v roce 2004. ODIEN se také zviditelnila zejména koupí a následným prodejem výrobce aut Avia. (pozemek ale neprodala)

S revitalizací areálu AVIE zájemce nejdříve seznámil Odbor územního plánování MAGISTRÁTU HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY na veřejné prezentaci, která se konala dne     19. 1. 2017 v Institutu plánování a rozvoje (dále IPR) MHMP. Na prezentaci IPR  informoval o návrzích změn územního plánu, který se týkal i zmíněného areálu AVIE. Co se týká Letňan, projednávala se změna územního plánu pro budoucí novou (obrovskou) bytovou  výstavbu   pro cca 6 000 obyvatel (poznámka: ve  změně UP  je uvedeno 8 podlaží+   můžeme čekat o hodně pater více) ale dle odborníků bude jednat o mnohem větší počet nových obyvatel. Zdá se, že radost z prodloužení metra do Čakovice nebude mít jenom  pan Dolínek z MHMP ale i společnost ODIEN, protože byty  kde je stanice metra v dosahu chůze budou mít pro investora větší hodnotu tím, že se budou  za větší cenu dobře prodávat.

To, že se pod taktovkou pana Dolínka připravuje metro do Čakovic se zastávkou v novém sídliště AVIE v Letňanech znamená, že se asi nebude metro realizovat jenom pro pár obyvatel Letňan a pro pouhých 5 tisíc nových obyvatel plánovaného sídliště ale pro mnohem více obyvatel. To možná dále ODIEN ještě zhodnotí tím, že mu MHMP radostně odsouhlasí zahuštění sídliště AVIE a to určitě na původních 8+ nadzemních podlaží.  Pozn.: proti tomuto zhodnocení 8+ NP právě letňanští občané v roce 2017 protestovali.  A co z toho všech budou mít za 12 let občané Letňan – opět větší dopravní zátěž a nedostatečnou infrastrukturu. 

Olaf Deutsch Předseda spolku Zdravé Letňany z. s.  

Zdroj informací:

http://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi-zivot-v-regionu/2017-03-30-metro-c-do-cakovic-skonci-stejne-jako-se-slavnym-deckem

http://www.zdraveletnany.cz/index.php/nae-nazory/investini-akce/1723-odien-ma-v-umyslu-uzemi-revitalizovat-areal-avie