Je to jen pár týdnů, co v téměř třech stovkách středních škol v Česku proběhly Studentské parlamentní volby, v nichž si studenti „nanečisto“ vyzkoušeli volit poslance, a už se blíží volby prezidentské. Ty budou, jak už se stalo zvykem, opět přibližně o měsíc předcházet volbám reálným a proběhnou ve dnech 12. a 13. prosince. Vyučující, kteří chtějí svou školu do voleb zapojit, se mohou do 1. 12. přihlašovat na webových stránkách JSNŠ.cz – organizátora projektu. Registrované školy obdrží volební lístky, informační plakáty, samolepky na volební urny a pokyny pro voliče a studentské komise. Volit mohou studenti starší 15 let.

Studentské volby jsou vzdělávacím projektem programu JSNŠ.cz, společnosti Člověk v tísni. Historicky první proběhly v roce 2010 a od té doby se konaly již sedmkrát, naposledy letos - začátkem října. Studenti se díky nim seznamují s principy demokratických voleb, platným volebním systémem, učí se rozpoznávat nástroje používané k přesvědčování voličů politiky při předvolebních kampaních, uvědomují si význam vlastní aktivní účasti ve volbách, učí se formulovat své názory, obhajovat je v diskuzi a také je jim umožněno nahlédnout do vztahu mezi politikou a médii. Průzkumy potvrzují, že Studentské volby mají pozitivní dopad na zvýšení účasti prvovoličů ve skutečných volbách.

„Nejde jen o samotný akt volby, tedy vhození hlasu do urny, ale zejména o vzdělávací aktivity, kterými vyučující Studentské volby doplňují. Ať už jde o projekci tematicky souvisejících dokumentárních filmů, pořádání besed s pozvanými hosty či další aktivity zahrnuté do výuky i mimo ni,“ vysvětluje Eva Lukášová, koordinátorka projektu Studentských voleb.

„Zatím největší zájem škol o účast ve volbách „nanečisto“ byl v roce 2012, kdy probíhala předvolební kampaň na prezidenta České republiky. V tomto roce se do projektu přihlásilo 441 škol. Mezi studenty tehdy vyhrál Vladimír Franz (40,7%), po něm následoval Jan Fischer (19,4%) a na třetím místě Karel Schwarzenberg (14,6%). Pro současného prezidenta, Miloše Zemana, hlasovalo 9,4% tehdejších středoškoláků,“ uvádí Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

Termíny voleb

  1. kolo

  • kolo

Studentské volby

12.12. – 13.12. 2017

16.1.– 17.1. 2018

Reálné volby

12.1. – 13.1. 2018

26.1.- 27.1.2018

Den před zahájením Studentských voleb, v pondělí 11. 12. (od 13 do 14.30h), se bude v kině Světozor konat předvolební debata za účasti pěti kandidátů na prezidenta, které vyberou sami studenti. Průběh debaty bude možné sledovat prostřednictvím stream.cz.

Kontakt:

Táňa Abrhámová, mediální koordinátorka JSNŠ.cz

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.; tel. 734 428 395