Pokud jste si mysleli, že staré představy komunistických plánovačů na vybudování vysočanské radiály patří minulosti, jste na omylu. Dne 30. června Rada městské části Prahy 9 pověřila radního Tomáše Holečka (ODS), aby předal magistrátu přání politického vedení radnice na změnu územního plánu. Změnu, jež by umožnila zbudování zmíněné radiály. Radiály, jež v roce 2013 konečně z územního plánu zmizela… Radiály, proti níž jsme celou dobu naší existence bojovali, a kvůli které jsme vlastně vznikli.

Radnice přitom nepřekvapivě předvádí parádní kolotoč – v době, kdy jsme bojovali proti plánům magistrátu, byla stejného názoru. Vysočanská radiálu nechceme, říkali tehdy radní i starosta. A dnes? Dnes ji chtějí. A jdou na to mazaně, v usnesení se píše o „celoměstsky významné změně územního plánu“ – jak je vidět, snaží se to radní prodat šikovně zaobalené, vtáhnout do své hry celé město, jehož dopravě chtějí ulehčit.

Jedna zajímavost: jak jsme tehdy napsali, v roce 2014 nás „radní Doležal ujistil, že v tuto chvíli Praha 9 nemá žádné informace o konkrétním zahájení činností vedoucích k realizaci této dopravní stavby.“ Obecně řečeno, nicméně v analytické studii, kterou radnice již předtím nechala vypracovat jako podklad pro Metropolitní územní plán přitom radiála zakreslena je. Zakreslena s vědomím radnice. Takže „nemá žádné informace?“

Je typické, že velice zásadnímu rozhodnutí Rady nepředcházelo žádné projednávání. A jak je zvykem, politici nepovažovali za nutné seznámit se svými záměry veřejnost, ale hned jednali. A samozřejmě, jednání Rady městské části bylo „mimořádné“ … Proč tak spěchají? Stihnout to do voleb?

A co říkají na plány politiků z Prahy 9 odborníci? Vysočanská radiála dopravě neulehčí, naopak přivede do města ještě více aut. Kromě toho, jeden projekt s tunelem máme ještě v dobré paměti, tehdy s ním přišel primátor Pavel Bém (ODS). Schyluje se tedy k druhé Blance?

Zdroj: krocani