Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Pokud jste si mysleli, že staré představy komunistických plánovačů na vybudování vysočanské radiály patří minulosti, jste na omylu. Dne 30. června Rada městské části Prahy 9 pověřila radního Tomáše Holečka (ODS), aby předal magistrátu přání politického vedení radnice na změnu územního plánu. Změnu, jež by umožnila zbudování zmíněné radiály. Radiály, jež v roce 2013 konečně z územního plánu zmizela… Radiály, proti níž jsme celou dobu naší existence bojovali, a kvůli které jsme vlastně vznikli.

Radnice přitom nepřekvapivě předvádí parádní kolotoč – v době, kdy jsme bojovali proti plánům magistrátu, byla stejného názoru. Vysočanská radiálu nechceme, říkali tehdy radní i starosta. A dnes? Dnes ji chtějí. A jdou na to mazaně, v usnesení se píše o „celoměstsky významné změně územního plánu“ – jak je vidět, snaží se to radní prodat šikovně zaobalené, vtáhnout do své hry celé město, jehož dopravě chtějí ulehčit.

Jedna zajímavost: jak jsme tehdy napsali, v roce 2014 nás „radní Doležal ujistil, že v tuto chvíli Praha 9 nemá žádné informace o konkrétním zahájení činností vedoucích k realizaci této dopravní stavby.“ Obecně řečeno, nicméně v analytické studii, kterou radnice již předtím nechala vypracovat jako podklad pro Metropolitní územní plán přitom radiála zakreslena je. Zakreslena s vědomím radnice. Takže „nemá žádné informace?“

Je typické, že velice zásadnímu rozhodnutí Rady nepředcházelo žádné projednávání. A jak je zvykem, politici nepovažovali za nutné seznámit se svými záměry veřejnost, ale hned jednali. A samozřejmě, jednání Rady městské části bylo „mimořádné“ … Proč tak spěchají? Stihnout to do voleb?

A co říkají na plány politiků z Prahy 9 odborníci? Vysočanská radiála dopravě neulehčí, naopak přivede do města ještě více aut. Kromě toho, jeden projekt s tunelem máme ještě v dobré paměti, tehdy s ním přišel primátor Pavel Bém (ODS). Schyluje se tedy k druhé Blance?

Zdroj: krocani