metra MHDPrůměrný státní úředník má kancelář o velikosti 13,5 metru čtverečních a státní kasu vyjde její provoz – tedy údržba, energie a případně nájem – na bezmála 29 tisíc korun ročně. Kdyby rozloha státních kanceláří klesla o metr, uspořil by stát při svých 140 tisících zaměstnancích na 200 milionů korun ročně. Tolik propočty Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který funguje jako jakási realitní kancelář státu.

Teď má úřad spadající pod resort financí nový úkol. Dotáhnout do finále myšlenku ministra financí Andreje Babiše na velká úřednická škatulata. Šéf státní kasy a také hnutí ANO totiž chce postavit nový ministerský komplex v pražských Letňanech, kam by přestěhoval na 11 tisíc úředníků. V první fázi by na konečnou metra C „nahnal“ své podřízené. Tedy přes 6,5 tisíce zaměstnanců ministerstva a jemu podřízených úřadů.
„Myšlenka je postavit obrovský kancelářský komplex v Letňanech, kde by mohlo pracovat 10 až 11 tisíc lidí. Mohlo by tam sedět nejen všech 6715 úředníků Ministerstva financí a jeho podřízených organizací, ale výhledově by se tam mohly přestěhovat další resorty a úřady,“ uvedl ministr pro deník Právo. Výhledově by se tak mohli stěhovat i zaměstnanci třeba z resortů dopravy nebo místního rozvoje. Poslední jmenované ministerstvo má například hlavní sídlo na velmi lukrativním místě. V paláci přímo na Staroměstském náměstí. Výhodné by to mělo být podle Babiše pro úředníky i návštěvníky. Nemuseli by totiž obíhat vícero adres, ale vše by bylo na jednom místě, navíc pohodlně dostupném metrem. Stavba by podle předběžných odhadů mohla vyjít na šest miliard korun. Financovat by ji Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových měl právě z prodeje lukrativních nemovitostí v centru Prahy. Těch má jen Ministerstvo financí bezmála čtyři desítky. Podle Babiše by v nich do budoucna mohly být lukrativní byty či kanceláře.
Podobné plány nejsou novinkou. Například v roce 2008 podobnou akci „Kulový blesk“ plánoval ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Chtěl sestěhovat do jedné budovy úředníky svého ministerstva a jemu podřízených úřadů z jedenácti různých lokalit v Praze. Centrální budovu na nábřeží si ale hodlal ponechat. Jeho plán zastavila ekonomická krize, která srazila cenu ministerských nemovitostí.

Zdroj: seznam.cz 

Podle informace z TV bude areál situován do  prostoru konečné stanice metra  v Letňanech. Zda se stavba realizuje zatím nevíme, protože podobný megalomantský nápad jsme tu již měli  v roce 2010 to se dokonce uvažovalo, že v Letňanech bude Olympijský stadion i s  vesnicí. Pokud by se stavby pana ministra přeci jenom realizovaly,  jak by asi odpovědný projektant  řešil problém   s letňanským letištěm, protože budovy by  určitě zasahovaly do přistávacího koridoru kde je každá nová stavba hodně omezená.

Olaf Deutsch

Související článek: SPORT.CZ