Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

mladezeu 02 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ministerstvo školství nabídlo školám, že jim z nedočerpaných evropských dotací proplatí veškeré náklady na zahraniční jazykové kurzy. Studenti a jejich učitelé toho zákonitě chtějí využít: o dotaci se uchází přes dva tisíce projektů a dohromady požadují dvojnásobek částky, která je k dispozici. V druhé polovině letošního roku vyjede na jazykový kurz do zahraničí několikanásobně více českých školních výprav než v minulosti.

Není to však tím, že by čeští studenti a učitelé najednou víc bažili po znalosti cizích jazyků. Za nárůstem stojí dočerpávání evropských dotací. Ministerstvo školství totiž vypsalo dotační výzvu, ve které nabízí dohromady 800 milionů korun. Ty jsou určeny školám na proplacení všech nákladů spojených bezprostředně se zahraničními jazykovými kurzy. Z pohledu rodičů to znamená, že náklady na výjezd svých dětí nemusí platit. Týdenní jazykový kurz v Anglii přitom normálně rodiče stojí v průměru okolo deseti tisíc korun. Nyní školám místo rodičů peníze z pětaosmdesáti procent zaplatí Evropská unie z operačního programu Vzdělávání a konkurenceschopnost, zbytek uhradí státní rozpočet. A o dotaci je velký zájem. Při páteční uzávěrce žádostí převýšil nabídnutou sumu přibližně dvojnásobně. „Ministerstvo obdrželo celkem 2 757 projektových žádostí v celkové výši 1,564 miliardy korun,“ říká Radek Rinn, který je na ministerstvu pověřený zastupováním náměstka pro řízení operačních programů. Čtyřnásobný nárůst poptávky „V tuto chvíli probíhá zpracování přijatých žádostí a není možné sdělit částku, o kterou požádali příjemci pouze na jazykově-pobytovou část,“ upřesňuje Rinn.

Kromě zahraničních jazykových kurzů žáků a učitelů totiž mohly školy v rámci výzvy požadovat i příspěvek na vybavení čtenářské dílny nebo vyslání pedagoga na krátkou stáž – takzvané stínování. Agentury, které jazykové kurzy v zahraničí zprostředkovávají, už ale značný nárůst zájmu zaznamenaly. „Zájem ze strany škol, s jakým se setkáváme v letošním roce, je mimořádný. V meziročním srovnání letos máme od škol čtyřikrát více poptávek. Tak výrazný nárůst připisujeme aktuální dotační výzvě ministerstva školství,“ říká ředitelka jazykových pobytů Student Agency Naďa Málková. Podobně je na tom i konkurence. „Zaznamenáváme minimálně trojnásobný nárůst poptávky,“ říká Radek Buk, který má pobyty pro školy na starosti v agentuře Intact. Praxe je taková, že školy si nejprve přes agenturu předobjednají zahraniční jazykový kurz, následně podklady zapracují do svých žádostí a poté je (i v návaznosti na proplacení z ministerstva) buď potvrdí, nebo zruší. „Realizace projektů podpořených z této výzvy může začít nejdříve od začátku letošního července, tudíž konání či objednávání kurzů může proběhnout až po tomto datu,“ vysvětluje Rinn z ministerstva. Z operačního programu Vzdělávání a konkurenceschopnost se podle Rinna do půlky května vyčerpalo 48,5 miliardy korun, tedy 95 procent z celkové částky programu.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/jazykove-kurzy-v-zahranici-zaplati-dotace-fjk-/eko_euro.aspx?c=A150529_154002_eko_euro_rny#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box