bartoš IvanMinisterstvo financí oprášilo původní záměr zřízení evidence tržeb (online varianta registračních pokladen). O jeho prospěšnosti pro malé podnikatele lze polemizovat. Více než zarážející je fakt, že na zakázku takového rozsahu nehodlá ministerstvo vyhlásit výběrové řízení, ale hodlá tento čtvrtmiliardový kšeft prostě zadat. Piráti plánují schůzku s ministrem. Pro média ministr Babiš argumentoval tím, že se v evidenci bude nakládat s citlivými daty a z hlediska ochrany těchto dat, není možné výběrové řízení vůbec zadat. Tento argument je naprosto nepodložený. S uživatelskými daty se nakládá až po spuštění libovolného systému. Pokud jsou tato data citlivá a/nebo dokonce osobní, je jejich ochrana právě jedním z řešených problémů. Tím se zabývá celá oblast nejen české, ale i evropské legislativy, které je třeba při realizaci vyhovět a bezpečnostní požadavky naplnit. Piráti varují obecně před zadáváním prací takového objemu bez veřejného výběrového řízení. Je-li ovšem toto podloženo i zcela irelevantní argumentací, je třeba se mít na pozoru hned dvakrát.

Vzhledem ke zkušenostem se státními zakázkami v oblasti IT v ČR, které jsou zcela netransparentní, nevýhodné a značně předražené, je třeba tuto zakázku bedlivě sledovat už od samotného počátku zadávání. Je zde reálná hrozba, že v zadání a realizaci evidence tržeb půjde ministerstvo obdobnou cestou jako Kalouskovy Státní pokladny, Drábkovy sKarty, evidence vozidel či pražské OpenCard. Neexistuje žádný racionální důvod, proč by plánovaný tendr neměl být vysoutěžen v otevřeném výběrovém řízení. Stejně tak požadavky na jeho vlastnosti by měly být známy dopředu a postoupeny k širší odborné diskusi.

„Je nesporné, že základním požadavkem na poptávaný systém je právě bezpečnost dat uživatelů, tu ale řeší zadavatel, aniž by s daty skutečně musel zacházet. Takto to má fungovat ve všech řešeních, která nakládají s daty uživatelů a to nejen v systémech státní správy, ale i v komerčních řešeních. Podmínky se řídí platnou českou legislativou a jejich porušení je tvrdě sankcionováno. Argumentace zadáním tendru bez výběrového řízení z důvodu ochrany dat budoucích uživatelů (podnikatelů) je buď založena na naprosté neinformovanosti a neznalosti tohoto typu úkolů, nebo, a to je ještě horší, úmyslně zamlžuje skutečné důvody a laické veřejnosti předkládá uvěřitelný příběh, který je přece logický ve smyslu „chráníme vaše data“. Od předsedy strany a ministra, který tyto postupy kritizoval, bych očekával zcela jiný přístup,“ vytýká Babišovi coby systémový architekt člen republikového výboru Pirátů Ivan Bartoš.

Bartoš v pátek oslovil ministra Andreje Babiše a ten mu v SMS nabídl možnou schůzku nad tímto tématem. Schůzka se má uskutečnit příští týden. Problematiku zakázek IT Piráti řeší i na pražském magistrátu, kde její zvolení zástupci pronikají do problematického světa nevypověditelných smluv typu OpenCard či systémům Proxio a Gordic. Na nekalé praktiky při realizování nejen IT zakázek Piráti dlouhodobě upozorňují a v problematice se orientují. Není divu, že si IT resort přehazují ostatní politické strany jako horkou bramboru. Možnost konzultace však piráti nabízejí i jako neparlamentní strana či konstruktivní opozice ve vedení města Prahy.

„Na zakázkách okolo pražského magistrátu je zcela jasně vidět, jak nekompetentní umí úřednický aparát a naši politici být při zadávání veřejných zakázek v oblasti IT. Zvláště pokud jde o citlivá data, tak by se neměl aplikovat princip security through obscurity, nýbrž by mělo být poptáváno robustní opensource řešení podrobené detailní kritice opravdových odborníků,“ dodává z pozice garanta bodu Svoboda informací Ondřej Profant, člen zastupitelstva hl. m. Prahy.

Zdroj: pirati.cz