bartoš IvanPiráti si své zastupitele zvolené v komunálních volbách hýčkají. Protože strana nabyla dojmu, že od měst získávají politici peněz málo, chce jim přilepšit a začít vyplácet měsíční odměny z vlastní kasy. V Praze by se mohlo jednat až o 12 tisíc korun. Návrh v sobotu projedná republikový výbor strany v Olomouci.  Bývalý šéf Pirátů Ivan Bartoš příspěvky pro zastupitele podporuje Bývalý šéf Pirátů Ivan Bartoš příspěvky pro zastupitele podporuje „Na jednání krajského sdružení v Praze byla shoda na tom, že je to potřeba. Teď se řeší forma způsobu odměňování. Bude to zřejmě forma nějaké mandátní odměny. Nemůžeme platit za výkon nějaké funkce,“ řekl Právu bývalý šéf pirátů Ivan Bartoš. Odměny zastupitelům piráti schválili už na zasedání krajského sdružení v Praze minulý týden. Republikový výbor by měl podle Bartoše návrh schválit, odměny byly prý součástí i již schválené povolební strategie. „Vyplácení odměn pokryjeme výnosem z voleb – v Praze dostaneme 240 tisíc na člověka na rok,“ řekl Právu Bartoš.

Na transparentním účtu má strana v současné době přes 13 miliónů korun, další peníze dostane od státu za mandáty, které v Praze získala. Nejvíc dostanou v Praze Na měsíční stranické odměny pro zastupitele tedy piráti peníze mají. Nejvíce peněz by měli získat ti pražští, Bartoš navrhuje dát jim z partajní kasy měsíc co měsíc 12 tisíc korun. V jiných městech by zvolený pirát měl dostat kolem dvou tisíc. Přispívat zastupitelům je podle Bartoše třeba. Například v Praze dostávají neuvolnění zastupitelé od hlavního města měsíčně zhruba 3468 korun – částka se počítá i podle počtu obyvatel. Ten v Praze klesl, takže podle mluvčí magistrátu Petry Hrubé se bude mírně snižovat. „Takové peníze pro práci nestačí, to je výsměch,“ řekl Právu Bartoš. Práce tři dny v týdnu „Nebudeme schopni se práci věnovat naplno, když nám alespoň minimální plat nezaplatí strana,“ přitakal Bartošovi pražský zastupitel Mikuláš Ferjenčík. Všichni čtyři piráti zvolení v hlavním městě prý chtějí opoziční činnosti věnovat týdně tři až čtyři dny, aby jim zbýval čas i na jinou práci. Ferjenčík kupříkladu vede kroužek pro děti, Jakub Michálek je na praxi v advokátní kanceláři, Adam Zábranský studuje. Jediný Ondřej Profant hodlá prý podat kvůli práci zastupitele výpověď. Předseda pirátů Lukáš Černohorský však s plánem svých pražských kolegů úplně nesouhlasí. „Na republikovém výboru to bude jeden z bodů, jak podpořit zastupitele. Já bych byl spíš pro variantu, aby si to zajistila krajská sdružení,“ řekl Právu.  Krajská sdružení mají podle Černohorského na vyplácení takových odměn vlastní prostředky, které jim přidělila strana. Požadavek na peníze pro zastupitele navíc zazněl podle jeho informací jen v Praze, není proto podle jeho mínění potřeba platit peníze všem. „My fungujeme decentralizovaně. Pokud budou lidé v kraji chtít, aby byli placeni, tak s tím problém nemám,“ řekl Právu. Peníze od strany zřejmě nebudou chtít ani piráti z Mariánských Lázní. Ve městě totiž vyhráli a sestavují zde koalici s hnutím ANO, Volby 94, ČSSD a ODS. Získají tedy placená křesla starosty a členů rady. „Jestli v Praze dospěli k názoru, že je to potřeba, tak jim to neberu. Ale v Mariánských Lázních to potřeba nebude,“ řekl Právu horký kandidát na starostu Ondřej Knotek. Záleží na počtu obyvatel Odměny vyplácené zastupitelům se všude po republice počítají podle počtu obyvatel. V malé obci, která má do jednoho tisíce obyvatel, dostane zastupitel měsíčně 460 korun. Ve větších městech už může částka přesáhnout i dva tisíce korun. Odlišná je situace u politiků v tzv. uvolněných funkcích, tedy u těch, kteří do jiné práce nechodí a práci zastupitele mají od obce tzv. na plný úvazek. Jejich odměny startují na částce přes 26 tisíc korun. Například primátor v Praze si přijde na 99 tisíc korun, jeho náměstek na 91 tisíc a člen rady na 85 tisíc korun.

 

Zdroj: novinky.cz

Vyjádření zastupitelů zvolených do zastupitelstva MČ Praha 18 Letňany za  Českou pirátskou stranu:

Vzhledem k tomu, že nejsme z  České pirátské strany,  ale  jsme  zakladatelé   sdružení Zdravé Letňany o. s. ,nebudeme žádnou podporu po České pirátské straně  požadovat a ani jsme o tom nikdy neuvažovali.

Olaf Deutsch a Ivan Polák  Zdravé Letňany o. s.