Parter 2 Letňanské Lentilky 1. Etapa budou končit, sídliště je zabetonované, zeleně ubylo, kde se udělala chyba. Možná se také říkáme co obyvatelé sídliště podcenili, že místo docela pěkné původní presentace lentilek se nakonec vyklubalo betonové letiště.  Z tohoto důvodu si vám dovoluji představit další úžasný nápad a tím je další architektonický skvost Parter ZŠ Tupolevova. Po prostudování presentace jsem usoudil, že vůbec nemám nic proti sjednocení parku, doplnění stromů, hřišti pro děti  a vytvoření křížení cest s povrchem z cihelné dlažby. Jedinou věc přesto nechápu je prvek, který dle autorů má  lidi vyburcovat  z každodenní reality a tím je  rozvlnění hlavní piazzy, vytvoření boulí přibližně metr vysokých těsně před vstupem do školy. Nevím co je cílem tohoto boulovatého prvku,  ale určitě to není místo,  kde dle autorů  každé dítě vyběhne nahoru na kopec a zase dolů, a každý teenager,  nebo i dospělý se  na bouli pohodlně posadí.

Cílem je  financovat projekt z dotačních programů magistrátu hlavního města, případně jiných zdrojů. Dle autora článků byly projekční práce dokončeny v roce 2013 a projekt dostal i všechna potřebná povolení. Pokud se projekt bude realizovat doufám, že výše uvedené boule tam již nebudou. Tento prvek boulovatého prvku před školou osobně považuji za velice nevhodný, nebezpečný a rovněž i nevhodně umístěný. Nedokáži si představit zimní údržby jeden metr vysokých boulí. Dále  co by se asi dělo, kdyby v základní škole začalo hořet. Jak by žáci opouštěli prostor školy seřazovali se ke kontrole počtů a  jak by ke škole najížděla hasičská auta.

OLaf Deutsch, Zdravé Leňany

Parter 3 

Mojí obavu jsem napsal na webové stránky Letňanských lentilek viz níže.

Olaf Deutsch (06/11/2013 | 3:45 pm) napsal:

Dobrý den,  projekt je pěkný, je určitě potřeba park u ZŠ Tupolevova revitalizovat a hlavně je také potřeba odstranit i zbytky starých poničených zdí, které jsou v parku naproti MŠ. Jediné, co mě trochu nesedí jsou ty boule před vchodem do ZŠ. Nedovedu si představit jak se bude zajištovat běžná údržba této boulovaté plochy a to zvláště v zimním období a také se domnívám, že na boulích pokrytých ledem a sněhem může dojít i k vážným úrazům. Nebudou boule v zimě pro školáky nebezpečné?  Olaf Deutsch, Zdravé Letňany o.s.

Honza Mikulecký (07/11/2013 | 12:19 am) napsal:

Vůz naší technické služby bez problémů mezi boulemi projede tak, aby se za všech okolností vždy dalo bezpečně projít z jedné strany parteru na druhou. Projekt připravoval tým architektů a stavařů, kteří vedle řady jiných omezení a dalších vstupních parametrů zvažovali i průjezd vozu na odklízení sněhu a celoroční údržbu.  Boule nebudou vyšší než 1 m a nebudou zde žádné ostré betonové hrany. Děti zcela jistě budou po boulích běhat a nebo jezdit třeba na kole. Samozřejmě, že při takové aktivitě může dojít na odřená kolena nebo modřiny. Nicméně z vlastní zkušeností vím, že děti jsou schopné si odřít koleno i na naprosto rovné ploše s ultra-měkkým povrchem. Boule nijak nezvýší frekvenci úrazů letňanských dětí.

Zdroj: letnanskelentilky.cz http://letnanskelentilky.cz/parter-zs-tupolevova/