Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

logo  letnanyHlasovací lístky Hlasovací lístky jsou prostřednictvím městské části distribuovány voličům nejpozději 3 dny přede dnem voleb, tj. nejpozději 7. října 2014. Hlasovací lístky pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy a do zastupitelstev městských částí mohou být vytištěny oboustranně. Hlasovací lístek pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy je označen na levém okraji svislým pruhem žluté barvy. Na hlasovacím lístku jsou uvedeny všechny volební strany, které kandidují do zastupitelstva, příp. všechny volební strany, které kandidují do zastupitelstva v daném volebním obvodu, jsou-li pro volby do zastupitelstva městské části vytvořeny volební obvody. Volič má fakticky k dispozici tolik hlasů, kolik členů se do daného zastupitelstva volí. Ve volbách do Zastupitelstva hl. m. Prahy se volí 65 členů budoucího zastupitelstva. Ve volbách do Zastupitelstva městské části Praha 18 se volí 21 členů budoucího zastupitelstva.

Úprava hlasovacího lístku.

 Při úpravě hlasovacího lístku se volič může rozhodnout některým z následujících způsobů: • chci hlasovat pro volební stranu – v takovém případě je třeba označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany vybranou volební stranu. Tím je dán hlas kandidátům této volební strany v pořadí dle hlasovacího lístku v počtu, kolik činí počet členů zastupitelstva, který má být volen. Pokud by byla označena tímto způsobem více než jedna volební strana, byl by takový hlas neplatný. • chci hlasovat pro jednotlivé kandidáty – v takovém případě je třeba označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem vybrané kandidáty, pro které volič hlasuje, a to z kterékoli volební strany. Nejvýše však lze označit tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva má být zvoleno. Počet členů zastupitelstva, který má být zvolen, je uveden v záhlaví hlasovacího lístku. Při hlasování ve volbách do zastupitelstev těch městských částí, v nichž byly vytvořeny volební obvody, lze na hlasovacím lístku označit nejvýše tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva má být zvoleno v daném volebním obvodu. Počet členů zastupitelstva, který má být zvolen v daném volebním obvodu, je rovněž uveden v záhlaví hlasovacího lístku. Pokud by bylo označeno výše uvedeným způsobem více kandidátů, než je stanovený počet, byl by takový hlas neplatný. • chci hlasovat pro volební stranu i pro kandidáty z jiných volebních stran – v takovém případě je třeba označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které volič hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva, příp. do počtu volených členů zastupitelstva v daném volebním obvodu. Jednoduše řečeno volební strana nezíská všechny hlasy voliče, ale z těchto hlasů se jí odečte tolik hlasů, kolik kandidátů z jiných stran

volič zakřížkuje. Pokud by však byla tímto způsobem označena více než jedna volební strana nebo více kandidátů, než je stanovený počet, byl by takový hlas neplatný.

Po úpravě vloží volič hlasovací lístek do úřední obálky. Pro hlasovací lístky pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy a do zastupitelstva městské části volič použije pouze jedinou úřední obálku. V případě, že dojde k poškození nebo ztrátě hlasovacího lístku, může volič ve volební místnosti požádat okrskovou volební komisi o jiný hlasovací lístek.

Neplatnost hlasů nastává v těchto případech: - volič označí křížkem na hlasovacím lístku více než jednu volební stranu - volič označí křížkem na hlasovacím lístku více kandidátů, než kolik se volí do daného zastupitelstva, příp. v daném volebním obvodu, jsou-li vytvořeny volební obvody - volič neoznačí na hlasovacím lístku ani volební stranu, ani žádného kandidáta - volič nevloží hlasovací lístek do úřední obálky - volič hlasovací lístek přetrhne - volič vložní do úřední obálky několik hlasovacích lístků do téhož zastupitelstva

Preferenční hlasy Systém hlasování v komunálních volbách se liší od hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V komunálních volbách neexistují tzv. preferenční hlasy, jako je tomu ve volbách do Sněmovny. Přesto je však možné, aby se kandidát z nižšího místa na kandidátní listině přednostně dostal do zastupitelstva, a to za předpokladu, že získá o 10% více hlasů, než je průměr volební strany, na jejíž kandidátní listině kandiduje.

Zdroj. letnany.cz