20140611213816 SANEP volebni-preference cerven-2014 grafNejnovější průzkum nálad voličů společnosti SANEP přinesl do Poslanecké sněmovny novou stranu. Přelomového úspěchu dosáhla Česká pirátská strana, která by si připsala 12 poslanců, stejně jako někdejší suverén politické scény ODS. Vítězem voleb by se stalo hnutí ANO. Průzkum hnutí Andreje Babiše přisoudil preference 23,1 procenta, což představuje oproti minulým průzkumům pokles. ČSSD se drží na 20,5 procentech a díky tomu se v minulých měsících suverénnímu hnutí přibližuje. Na třetím místě pak skončila KSČM, které průzkum preferencí přisoudil 14,5 procenta. TOP 09 následuje s 11,4 procenty, s odstupem za ní jsou pak vládní lidovci s 6,4 procenty. Jednu desetinu nad hranicí pěti procent pak balancuje ODS, kterou „nad čarou“ překvapivě doplnila Česká pirátská strana.

Piráti ve sněmovně vůbec poprvé Piráti, kterým se v květnových volbách do Evropského parlamentu málem podařilo překročit pět procent a vyslat svého zástupce do Bruselu, dokázali mezi úspěšné vstoupit vůbec poprvé. Sněmovní hnutí Úsvit naopak získalo pouhých 4,8 procenta. Po přepočtení na poslanecká křesla by ve sněmovně usedlo 54 zástupců hnutí ANO, 47 sociálních demokratů, 34 komunistů, 26 zástupců TOP 09, 15 lidovců a po dvanácti občanských demokratech a Pirátech.   Na špici stranického pelotonu lze pozorovat sbližování ANO a sociální demokracie. Babišovo hnutí po úspěších předchozích měsíců spíše klesá, zatímco ČSSD se podařilo zastavit propad preferencí a stabilizovat své výsledky nad dvaceti procenty. Úsvit se propadl Komunisté, TOP 09 a lidovci si drží své setrvalé hodnoty kolem patnácti, jedenácti a šesti a půl procenta. ODS se stále drží nad pětiprocentní hranicí, zatímco hnutí Úsvit Tomio Okamury poprvé od voleb u agentury SANEP propadlo mezi poražené. Česká pirátská strana je podle agentury zajímavým fenoménem politického jara, když jim už v eurovolbách úspěch unikl jen těsně. Nyní se jim podle všeho podařilo mobilizovat voliče, což jim umožňuje stát se zajímavou politickou alternativou.

 

zdroj:  http://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/5522-pruzkum-volicskych-preferenci-velike-a-prulomove-prekvapeni-ktere-potesi-mlade-lidi-podivejte-se.htm