seminar  1Digitalizace škol je v České republice spojena především s interaktivními tabulemi a díky nedávno zveřejněné výzvě také s čerpáním evropských peněz pro nákup tabletů a školení pro pedagogické pracovníky. Jak však naznačují zkušenosti z okolních států, dalším potřebným pilířem digitalizace je také profesionálně zpracovaný digitální vzdělávací obsah.

I když v České republice prozatím neexistuje jednotná koncepce digitálního vzdělávacího obsahu, již nyní se o profesionálně zpracovaný digitální obsah zajímají aktivní školy. Aktivity a osvětu v oblasti digitalizace škol realizuje Program podpory digitalizace škol, po jehož odstartování rapidně vzrostl zájem škol o digitální obsah. Z dat společnosti EDULOGY, partnera programu a provozovatele vzdělávacího portálu eKabinet.cz, vyplývá, že o využívání digitálního obsahu mají zájem školy napříč všemi kategoriemi – státní i soukromé, školy speciální, malotřídky i mateřské školy. Obecně největší zájem o digitální vzdělávací obsah podle analýzy Programu pro podporu digitalizace škol mají školy z Vysočiny, Moravskoslezského kraje a Prahy.

„Učitelé si uvědomují, že bez interaktivního a profesionálního digitálního obsahu nemohou naplno využít potenciál zařízení, kterými jsou školy v poslední době vybavovány. Digitální vzdělávací obsah výrazně rozšiřuje možnosti využití moderních vzdělávacích technologií ve školách. Jeho zavádění do vyučovacího procesu přinese českému školství řadu výhod, například názornost při vysvětlování probírané látky, což z digitálních materiálů dělá vhodný doplněk ke klasickým učebnicím,“ říká k digitalizaci Richard Valenta, ředitel společnosti EDULOGY.

Program byl odstartován v říjnu2013 aspolupracuje na něm Konto BARIÉRY, společnost EDULOGY a další partneři. Do programu se zapojilo na 500 škol z celé republiky. V rámci analýzy škol zapojených do programu se ukázalo, že největší zájem o digitální materiály projevují základní školy (52 % zapojených škol), následují školy střední (25 %) a mateřské (23 %). Regionálně pak digitální obsah, který je přizpůsoben interaktivním tabulím, oceňují především školy z Vysočiny (17 %), Moravskoslezského kraje (16,6 %) a Prahy (10,2 %). Školy v rámci benefitů programu využívají např. bezplatný přístup na vzdělávací portál eKabinet.cz. Ten obsahuje přes 40 tisíc digitálních materiálů nejrůznějších úrovní a předmětů. Učitelům nabízí profesionálně vytvořená interaktivní cvičení, videa, animace, simulace, 3D modely, fotografie, obrázky a doplňkové materiály.

Zdroj a další informace: NICM