Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

mladezeu 02 3Zkuste opustit svou komfortní zónu jako Jarda, který popisuje svůj zážitek níže, a zapojte se jako vedoucí mezinárodního workcampu v ČR ve společnosti Tamjdem. Pozice vedoucího (campleadera) na workcampu v ČR je vynikající zkušeností, která vám mnoho dá. Nejen, že procvičíte své komunikační a organizační dovednosti, angličtinu nebo jiný cizí jazyk, vyzkoušíte si práci s multikulturní skupinou a naučíte se také něco sami o sobě.

Jarda o své zkušenosti píše:

Každý kdo tráví celé dny "zbytečným" sezením za počítačem, učením do školy, nějakou "důležitou" prací, ví, že někdy je toho opravdu dost. Náš život se slévá do jednoho nekonečného toku stále se opakujících činností. Ale někdy je potřeba opustit náš svět. Kdo žije ve své skořápce, ten těžko poroste, občas musí opustit svoji komfortní zónu (jak tvrdí teoretici prokrastinace) a někdy to může být pěkně náročné.

I já jsem měl takový pocit, pocit člověka, co pořád dohání termíny, pak se nestíhá učit a vlastně už ani nevídá své kamarády. Pořád někam spěchá a jen se stresuje. A tak vznikl během jednoho dlouhého probouzení tento nápad. Nápad pomáhat a zároveň se učit jak žít lépe. A tak jsem se přidružil k Tamjdemu.

Už jen to mi pomohlo myslet jinak, pomohlo mi vhlédnout do neziskového sektoru a do světa ideálů. A taky mě dostali na Valeč. Na místo, kde je elektřina jen ke svícení, na místo kde není splachovadlo a na místo, kde je nejlepším pokojem maringotka ve včelíně. A viděl jsem, že i městští lidé mohou přežít v náročných podmínkách. A to nejen Vojta s Lenkou, stálí obyvatelé farmy, ale i spousty lidí, co se kolem ochomýtají, aby pomohli nebo si jen popovídali … a hlavně moji workcampáři - dobrovolníci.

Pro některé z nich to nebylo jako hození neplavce do studené vody, ale spíš hození někoho z okna, aby se naučil létat. A co bylo nejlepší, oni to zvládli (skoro všichni). A tahle nesourodá partička dokázala spolupracovat a žít společně, sice jen chvíli, ale za takových podmínek, jaké by doma rozhodně nikdy nezažili. A ještě dlouho budou vyprávět, jak dojili ovci, jak vypadá separační WC a jak spali v maringotce.

A mě to bude hřát u srdce, vždy když si na to vzpomenu. Protože ta práce za to stála!

Jaroslav P.

V Tamjdemu aktuálně nabízíme místo campleadera v malé neziskové ZOO u Prahy v červenci (http://workcamps.info/icamps/camp-details/camp-6906.html) nebo právě na ekofarmě Valeč v Západních Čechách v srpnu (http://workcamps.info/icamps/camp-details/camp-6890.html). Zájemci pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.!

Těšíme se na spolupráci a přejeme hodně štěstí při výběru vlastních dobrovolnických projektů, ať už Víkendovek v ČR (http://www.tamjdem.cz/na-vikend/) nebo worcampů u nás i v zahraničí (http://www.tamjdem.cz/workcampy_2014/)!

Autoři: Tomáš Fliegl a Markéta Votavová, Tamjdem

Zdroj: NICM