Pechod avie 4Občanské sdružení Zdravé Letňany o.s.  připravilo na základě  čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č.85/1990 Sb. o právu petičním, PETICI.  Petice, kterou podepsalo cca 90% obyvatel kolonie u Avie a řeší změnu umístění stávajícího přechodu před autobusovou zastávku Trutnovská směrem do centra Letňan, který je dnes historicky umístěn v místech  kde chodili pracovníci AVIE do práce. Petici jsme osobně předali 15. dubna na Magistrát hlavního města Prahy, kde jsme rovněž o přesunutí  přechodu jednali.  

A jak dopadlo jednání s náměstkem Nouzou:  
Na krátkém jednání se náměstek primátora seznámil s předanou dokumentací a sám navrhl vybudovat ještě jeden přechod pro chodce v místech u autobusové zastávky, který by sloužil všem obyvatelům kolonie u Avie.  Jaké bylo naše překvapení, když  jsme  dostali dopis ve kterém jsme se dozvěděli od stejného náměstka, že v rámci souvislé údržby komunikace Tupolevova v místech Vesetská – Kostelecká dochází pouze k opravě povrchu a místní přechod bude zabezpečen zpomalovacím prahem a spolu s vyznačením optických zpomalovacích čar přispěje k zlepšení bezpečnosti daného přechodu. Dále jsme také se dozvěděli, že přechod pro chodce  již letošní rok osvětlí spol. Eltodo –Citelum, s.r.o.  V poslední větě nám však píše, že se plně ztotožňuje s názorem městské části Praha 18 a tak je jasné, že nový přechod nebude.  
Naše občanské sdružení je rádo, že se přechodu pan náměstek tak věnoval a že si prověřoval situaci asi přímo na radnici naší městské části.  Je ovšem škoda, že se opravdu neseznámil, proč vlastně chtějí občané přechod posunout. Každý letňanský občan ví, že z továrny Avie už žádné nové nákladní auto nevyjede  a  asi už nikdy vyjíždět  nebude.   Haly jsou prázdné, stroje se přestěhovali do Indie a  naše Avie se budou montovat pouze pro asijské trhy. I když jsou pracovníci továrny tisíce kilometrů daleko, přesto jim naše letňanská radnice přechod pro chodce opraví. Co psát dále, přechod bude, oprava komunikace bude, ale obyvatelé kolonie budou stále chodit mimo přechod a tím riskovat svoje zdraví.  Z politického hlediska na tom možná vydělá na podzim místní ODS, protože jedním ze slibů volebního programu letňanské ODS je „Dokončení zklidnění ulice Tupolevova od ulice Křivoklátská směrem na Čakovice“.  Co na to občané -  to je politikům fuk, petice sem - petice tam, hlavně, že je alespoň něco do voleb splněno. 
Olaf Deutsch
Zdravé Letňany o. s. 
 
Související články 
Občanské sdružení jednalo na MHMP
Petice o úpravu zabezpečení nového přechodu pro chodce v kolonii u Avie
Jak dopadlo jednání zástupců o .s. Zdravé Letňany na schůzce Dopravní komise