Fázování-Lentilek-120701-1024x723
Na čtvrtek 10. dubna v 18.30 hodin svolává starosta Letňan mimořádné jednání Zastupitelstva MČ Praha 18. Jednání se bude konat  tradičně v obřadní síni MČ Praha 18, Bechyňská 639. Na jednání zastupitelstva se především bude projednávat dodatek č. 1 ke smlouvě o dílo, která byla uzavřená  se stavební společností Skanska  a.s. která v Letňanech staví v poslední hodně diskutovanou investiční akci Letňanské Lentilky 1. etapa. 
Zdroj: letnany.cz
 
Něco málo z dotazů a odpovědí k tématu:
 
(07/10/2012 | 4:20 pm) napsal: Honza Mikulecký
Celý projekt je navržen tak, abychom maximálně využili stávající zeleně. Byl by nesmysl kácet vzrostlé stromy. Mohou však nastat velmi ojedinělé případy, kdy to bude potřebné. V rámci Lentilek budou po celém sídlišti vysázeny desítky nových stromů a nárůst zelených ploch bude 10-30%. Přesné umístění všech lentilek, nových chodníků a další prvků se bude řešit v rámci dokumentace pro stavební povolení (předp. jaro 2013). Mohu Vás ujistit, paní Zrebná, že budu velmi detailně posuzovat pokácení každého jednotlivého stromu, pokud k tomu skutečně dojde.
ps. konečně jsem pochopil význam slova "ojediněle", tj. v praxi to znamená pokácení 60 z celkového počtu 70 stromů. 
 
Honza Mikulecký Celé Lentilky jsou primárně vytvořeny podle požadavků obyvatel sídliště. Reagovali jsme na všechny komentáře, které v rámci všech řízení obyvatelé vznesli. Výsledkem je například zrušení psí lentilky, změna v Ivančické ulici nebo celý projekt Kuželovy, který si lidé s této ulice sami vybrali. Více na www.letnanskelentilky.cz. Všech cca 45 stromů, které v rámci Lentilek odstraníme, prošlo odborným posudkem. V drtivé většině jsou to stromy podlimitní a neperspektivní nebo napadené či jinak nemocné. Více k posuzování stromů Vám může říci Ing. Svobodová ze Zahradnické akademie Mělník. Nechtěl bych zde na ni zveřejňovat číslo, ale můžete se přímo obrátit na mě nebo na pana Filípka (člen komise ŽP), který na ní kontakt má. Zítra, v ÚT 17/2 bude skoro celý den v Letňanech, tak se s ní můžete spojit. 
 
 
Dobry vecer,
 
dnes jsem se vracela domu pres kardiopohotovost kde jsem stravila temer 3 hodiny na kapacce. Z vetsi miry moje 
zdravotni problemy zpusobil vcerejsi stres. A prvni co potkam v Krausove - dalsi pokacene stromy. Nereknu tomu 
procesu revitalizace, ale DEVASTACE a ZKAZA. Jak jste Vy, obyvatel naseho sidliste, vubec mohl neco takoveho 
povolit a schvalit? Prece bylo jiste mozne nechat vsechny stromy a vepsat projekt tak aby se zachovaly. jen bylo 
treba vice premyslet. Je mi jasne, ze jim to bylo uplne jedno, oni k Letnanum nemaji zadny vztah. 
Kdo jsou ty architekti? Takove projekty se hodi mozna, pro zbrusu nova sidliste, ktera vznikaji na holem miste, nikoliv u 
nas v Letnanech. Je to necitlivy zasah a pochybuji o jejich profesionalni odbornosti. Z jakeho architektonickeho atelieru 
to vzeslo? Jak se jmenuji ty "architekti", mate, prosim, na ne kontakt? Napisu jim svuj nazor a reference. 
 
 
Doufam, ze nedostanu z tech vasich LL v 55 letech infarkt. Byl to opravdu velice silny sok. Nase SVJ s Vami vedlo
 jednani - a vidite jak to dopadlo, nevysel jste nam vstric. Pisete hezky, avsak ciny jsou jinde. Zastavam nazor, ze vse jde,
kdyz se chce. Pak se hledaji zpusoby, nikoliv duvody. Ty stromy mely urcite vyssi hodnotu nez nejakych par desitek tisic. 
A je mi to moc lito. Mam z toho jiz dnes psychickou travmu. Ty stromy padly uplne,  uplne zbytecne. Ted se nemohu z 
okna divat vubec, je mi stale k placi. Kdo bydli v 7.patre, tomu to tolik, mozna, neboli, ale nam kdo je v prizemi / 1. patre 
ty stromy nikdo nenahradi. Udelam vse  co bude v mych silach, aby se vysadily stromy nove - a nikdo nam v tom na 
nasem pozemku nesmi branit; na kolik si vspominam, na nasich zshuzkach jsme o LL v blizkosti sveho domu nemeli 
zadny zajem / spise, budu-li uprimne, odpor k tomuto projektu /a bylo nam slibeno neco jineho. Jemne receno, nejsem 
priznivcem LL a nikdy nebudu, ted je to jasne.
 
 
 
Dobry vecer,
 
po dnesnim, vlastne jiz vcerejsim zasahu u domu, ve kterem bydlim a po pokaceni nadhernych vzrostlych stromu / viz foto /, 
proti kteremu jsme, bohuzel, neuspesne, protestovali, jsem v soku a nemuzu spat. Nemuzu se divat z okna a videt tu spoust. Je mi zle...
Pecovaly jsme s detmi o tyto stromy po dobu 14 let, prevazovaly jsme obvazy polamane vetve a orezavaly vetve suche. Uz zadna 
kosi rodinka neprileti pod okny a neprobudi nas svym zpevem...
I muj syn byl z toho spatny kdyz prisel ze skoly domu a videl co se stalo. Je to odporne a bolestive. 
Místecká 567-569, 199 00 Praha-Praha 18, Česká republika
Pro mne je to absolutne nepochopitelne a neomluvitelne. Domnivate se, ze to, co je v projektu, muze nahradit nam, obyvatelum 3 vchodu, tuto ztratu? Neverim tomu. Zadna trava nemuze nahradit to, o co jsme prisli. Nesouhlasime s tim. Na schuzi nam bylo slibeno neco uplne jineho. 
Citim se bez nadsazky podvedena a zklamana. Je to odporne. Jsem jiz davno presvedcena o tom, ze zadne zlepseni nam, obyvatelum domu 567-569, LL neprinesou, pravy opak.Ted vidim, ze to je mnohem horsi. To byl velmi necitlivy zasah, rana pod pas. Proc byly vykaceny serik a ruze, ktere byly na pozemku SVJ v blizkosti domu / chodniku? Komu prekazely i ony?
 MY CHCEME STROMY!!!   ZADNOU DLAZBU POD OKNY NA POZEMKU, KTERY PATRI NASIM SVJ!!!
 A verte mi, ze to neni jen muj soukromy nazor. Urcite prijdu na urad Vam to rict i osobne. Zajima mne kdy tam jste? Cely minuly tyden jsem se k Vam snazila dovolat, bohuzel, neuspesne - telefon neodpovidal - ani dopoledne ani odpoledne. Povedlo se mi po dlouhych pokusech dovolat se na Odbor zivotniho prostredi, avsak jsem byla velice zklamana, ze urednice nebyla schopna odpovedet na jednoduche otazky co znamenaji ruzne barvy na stromech a pod. Jak je to mozne? Urcite jsem nebyla prvni ani posledni s timto dotazem. 
 
Dekuji.
-- 
 
Dobrý den,
 vidím, že jste na FB znemožnili přispívat jiným účastníkům a ani se nedivím, že nestojíte o špatnou reklamu. Dle mého názoru jste v Letňanech neodvedli dobrou práci. Projekt nebyl dostatečně citlivý k původní zeleni. Podcenili jste, spolu se zadavatelem projektu, že hodně lidí má ke stromům a keřům na sídlišti citový vztah, protože některé z nich sázeli a/nebo se o ně dlouhá léta starali. Většina lidí si tento aspekt projektu bohužel uvědomila až ve chvíli, kdy došlo na masivní kácení. Svojí roli asi sehrálo i to, že MČ účinně filtrovala některé nesouhlasné postoje k projektu lentilek.
 
Vážený pane starosto, vážená paní inženýrko,
 
v pátek 14.3.2014 vydalo MŽP tuto tiskovou zprávu: http://mzp.cz/cz/news_140313_prohlaseni_kaceni, ve které upozorňuje, že období vegetačního klidu již skončilo.
 Přesto v tomto týdnu došlo v Letňanech k masivnímu kácení. Dle vyjádření radního Mikuleckého v sekci Otázky a odpovědi (18.3. odpověď paní Čekalové) cituji: "Odstraňování dřevin ještě neskončilo." Domnívám se, že dřeviny, které mají být ještě vykáceny, nespadají do kategorie, která "svým stavem zřejmě a bezprostředně ohrožují život či zdraví občanů nebo hrozí škodou značného rozsahu na majetku". Žádám Vás tímto, aby další plánované kácení v rámci projektu Letňanské lentilky bylo zastaveno.
Děkuji
 
 
Byla jsem osobne dne 19.3.2014 na radnici jak na Odboru výstavby a územního rozhodování, tak za pi mistostarostkou Lojkovou a bylo mi receno, ze podrobny projekt k nahlednuti je jen u vas. Proto jsem zazadala vasi asistentku o sjednani schuzky. Do dnesniho dne mi nikdo nevolal. Domnivam se, ze tento projekt prosazujete PROTI ZAJMUM OBYVATEL sidliste. Arcvhitekti a projektanti tu nebydli a zrejme bydlet nebudou. Zodpovednost za pokaceni stromu tak zrejme nesete vy - jako zadavatel projektu. Protestujeme proti pokaceni zdravych vzrostlych stromu. Nase SVJ nejen, ze nedaly souhlas, ale protestovali proti tomu, bohuzel, neuspesne. Zucastnila jsem se ne jedne informacni zchuzky na radnici a bylo nam slibeno, ze projekt je podminen ziskanim souhlasu vsech SVJ. Jsme znechuceni, ponevadz zadny souhlas jsme nedali, naopak jsme nesouhlasili s navrhem projektu v okoli naseho domu a vy o tom dobre vite. Ziskal jste souhlas BPT / CPI, ktery jiz neni majitelem pozemku. 
Toto neni revitalizace, nybrz devastace a zkaza - viz foto z okoli naseho domu.