Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

 

starostoveods02vypadá to, že zima tento rok již zůstane v ilegalitě. Pro nás tím pádem ztrácí smysl i snad nejznámější březnová pranostika o teplých kamnech (a to i s ohledem na věk ústředního topení). A po tom, jak vypadá opravdová zima, můžeme zapátrat jen ve vzpomínkách nebo na obrázcích pana Lady. Zkrátka, jaro stojí za dveřmi. Stejně jako stáli rodiče se svými ratolestmi za dveřmi základních škol při letošních zápisech do prvních tříd. A nebylo jich málo. 
Letňany mají tři základní školy zřizované městskou částí a každým rokem se ve všech zvyšuje počet dětí. Může za to nejen vyšší porodnost v posledním desetiletí, ale i nová bytová výstavba na území Prahy 18. V brzké budoucnosti budou výsledkem tohoto trendu zcela zaplněné školy. Jsme rádi, že letňanské školy mají velmi dobrý kredit a je o ně zájem. Bohužel to také znamená, že někteří prvňáčci, kteří nebydlí v Letňanech, nebudou přijati z důvodu velkého převisu poptávky nad kapacitou jednotlivých škol. Obdobná situace je v současné době i v našich předškolních zařízeních. Jak jsem se ale už zmiňoval v předchozích vydáních Listů, v letošním roce investujeme do navýšení kapacity mateřských škol Beranových a Tupolevova, a to celkem o 75 míst. Milé čtenářky a milí čtenáři, věřte, že nám na vašich dětech záleží. Proto je úroveň letňanských škol naší prioritou. Budeme se snažit i nadále umožňovat jejich růst a rozvoj – ať už se bude jednat o investice do budov samotných, do profesionálních pedagogických sborů a vedení škol či v neposlední řadě do kvalitního školního stravování, neboť vzdělání je podstatou každého z nás, ale žaludkem prochází láska, bez které se také neobejdeme.
 
Komentář Zdravé Letňany o. s. 
 
A tak tu máme další slovo starosty, tentokráte na březen. Naplněnost škol se dala předpokládat již před třemi lety, dle zájmu a rodičů o předškolní vzdělávání a novou výstavbou. Což mi vždy připomene starý film – Jak se staví sídliště – nechci jen propagovat, byl poplatný své době, ale jedno tam bylo zajímavé. Když se stavělo nové sídliště dbalo se o občanskou vybavenost, čili byly tam jesle, mateřské školy, školy, samoobsluhy a hospody. Dnešní devenlopeři staví jen domy, čím více, tím lépe a ve svých propagačních materiálech uvádějí, že jsou tu mateřinky a školy. Tak se lidé nastěhují a zjistí jedno, že ta školka, která je na dohled není jejich a dostat se do ní je skoro nemožné, když už jim dítě doroste do školního věku zjistí, že v první třídě bude nejméně 33 dětí. Nastupují ataky na ředitele jednotlivých škol, psaní stížností na radnici, neboť oni si to nepřejí. My jsme se přece sem přestěhovali a chceme to. Omyl vážení, do školky se musí přednostně přijímat předškoláci a školský zákon umožňuje naplněnost tříd až do 34 žáků. Krom toho, jsou tu jen tři školy s omezenou kapacitou a za 2 měsíce prázdnin se nástavba na některou z nich nestihne. Tak se mi opět líbí líbivý alibismus pana starosty, neboť je před volbami. Navýšení kapacity mateřských škol, což značí, že se konečně dodělá ten předražený auslág z montovaných buněk – navýšení o 50 míst, což mělo být hotové již před rokem. Dále mně zaráží, že finance na vybavení této MŠ nakupoval úřad, místo aby dal peníze škole, která by vybavení pořídila za poloviční cenu a díky svým zkušenostem praktičtější. Dále si tyto náklady mohla škola promítnout do výpočtu úplaty za předškolní vzdělávání, peníze by se vrátily do školy, která za ně mohla pořídit nové vybavení či učební pomůcky, které potřebuje. Tak jí poděkujte, že tam budete mít děti za pár šupů na rozdíl od ostatních mateřských škol. Ohledně stravování na školách, na ZŠ a MŠ Tupolevova byla revoluce, žáci i zaměstnanci odmítali jíst blafy, které tam vyvařuje místní součást ZŠS.  Toto v žádném případě není úrok na pana ředitele, on jen chudák hasí ty požáry, které tam založil bývalý ředitel Mgr. Červenka za vydatné pomoci pana starosty.  Kdysi současný pan starosta vyčítal Ing. Dobrému, že se vychvaluje v LL, a dnes činí to stejné. 
A to vše mí důstojníci a zachovejte nám přízeň
Jaroslava Šebková – místopředsedkyně OS Zdravé Letňany