Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

(reakce ČSSD na článek  sdružení Zdravé Letňany o.s. ze dne 12. 3. 2014)

Ve čtvrtek 13. 3. 2014 se bude na zastupitelstvu MČ Praha 18 schvalovat záměr poskytnutí 50-ti milionový úvěr

K záměru získání 50 milionů Kč formou úvěru

radnice 1Jedním z hlavních témat jednání letňanského zastupitelstva ve čtvrtek 13. března 2014 bude projednání záměru vypsat výběrové řízení na poskytovatele úvěru ve výši 50 milionů Kč, který by měl sloužit k pokrytí investičních aktivit v letošním a příštím roce. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně citlivé téma, je vhodné k němu uvést rozhodné skutečnosti, které nás vedou k podpoře tohoto záměru.

Naše městská část disponuje dlouhodobě vysokými finančními rezervami ve výši dosahující mnoha desítek milionů korun, resp. jednotlivých stovek milionů korun. Z tohoto pohledu je tedy záměr vzít si na financování investičních akcí zdánlivě podivný a nesmyslný. Je však nutné si uvědomit, že hospodaření obce se řídí svými pravidly. V současné době jsou tyto peníze uloženy na běžném účtu, tudíž nejsou výrazně zhodnocovány. Ačkoliv jsou podmínky běžného účtu dojednány dobře, nepřesahuje běžná míra úročení několik málo desetin procenta.

Z tohoto důvodu došlo v tomto období k uložení 80 milionů korun ve dvou fázích na termínovaný účet. Bylo provedeno poptávkové řízení, při kterém byly osloveny bankovní instituce a na základě jejich nabídek byly vyhodnocena jako nejvýhodnější varianta nabídka společnosti JaT, která při délce termínovaného vkladu 4 roky nabídla úrok ve výši 3 %. Zjednodušeně řečeno pak toto depozitum bude po dobu 4 let generovat každý rok výnos ve výši 2,4 mil. Kč.

V žádném případě nejde o rizikovou investici typu Key Investment, neboť nejde o investici, ale klasický termínovaný vklad tak, jak ho každý zná. Výnos je pevně garantován a termínovaný vklad je možno kdykoliv vypovědět, přičemž sankcí za předčasné vypovězení je zpětné přepočtení úroku na hodnotu 2 %, tedy stále výrazně více, než by byl výnos na běžném účtu. Vzhledem k tomu, že je nutné zachovat jistou hodnotu disponibilních prostředků na jednotlivých účtech, lze uvažovat již jen o jednom dalším vkladu ve výši cca 40 mil. Kč. Toto by však mělo být předmětem zvažování až v dalším volebním období. Současná finanční situace Letňan to však umožňuje bez jakýchkoliv negativních dopadů na běžné operativní hospodaření obce.

Tolik tedy k tomu, proč došlo k uvolnění rezervních prostředků a jejich uložení na termínovaných vkladech. Je zjevné, že tato operace přinese v následujících letech dodatečné finanční prostředky, které bude možné využít na výdajové stránce rozpočtu naší městské části.

Proč si ale tedy chce vzít městská část úvěr 50 milionů Kč a místo toho nezaplatí schválené investice z těchto peněz? Vzhledem k současné situaci na bankovním trhu jsou úrokové míry pro veřejný sektor rekordně nízké, stejně tak jako je tomu třeba u hypoték. Nicméně v případě takového subjektu, kterým jsou Letňany, lze očekávat, že úroková sazba se bude pohybovat kolem 1 %. Tz. že kromě splátky jistiny budou náklady v podobě úroků dosahovat výše cca 500 tisíc Kč. Z této situace v současné době vycházíme a stojíme tedy před následujícími možnostmi:

1) Pro zaplacení investičních aktivit v letošním a příštím roce využít naše prostředky. V tom případě však tyto peníze nenávratně zmizí a nebudou generovat již žádný výnos (ani úrok z termínovaného vkladu, ani úrok z běžného účtu).
2) Využit současné situace a peníze si půjčit a zároveň volné peníze obce dále zhodnocovat výše popsaným způsobem.

Je nutné si uvědomit, že naše městská část, ačkoliv její majetek roste, generuje z vlastní činnosti minoritní část svých rozpočtových příjmů. Většina příjmů, které následně slouží k uhrazení výdajů, pochází z daňových a nedaňových transferů od státu a hlavního města. Jsme tak v situaci, kdy jsme závislí na „libovůli“ vyšších územních celků (např. rozpočtové určení daní, dotační politika hlavního města). Každá koruna, kterou umíme získat z vlastních zdrojů tak zvyšuje nezávislost našeho rozhodování a umožňuje nám lépe Letňany spravovat.

Navrhované operace však není klasickým úvěrem, jak by se mohlo zdát. Z předchozího textu je zřejmé, že Letňany mají dostatek prostředků pro uhrazení nákladů spojených s realizací investic v letošním a příštím roce. Hlavním motivem této finanční operace je využít současné situace na bankovním trhu a získat dodatečné peníze pro náš rozpočet v dalších letech, což bychom bez této operace nebyli schopni.

O co tedy jde? Na jedné straně máme depozitum ve výši 80 mil. Kč, které ročně po dobu 4 let bude generovat cca 2,4 mil. Kč. Pokud bychom vzali depozitum ve výši pouze 50 milionů korun, činil by roční výnos cca 2 mil. Kč. Na druhé straně máme zamýšlený úvěr ve výši 50 mil. Kč, přičemž předpokládatelné úroky z tohoto úvěru dosáhnou ročně cca 500 až 600 tisíc Kč podle hodnoty vítězné nabídky. Je tedy zřejmé, že roční výnos z této operace bude dosahovat částky ve výši více než 1 milionu korun.

Fakticky tak nastane situace, kdy ačkoliv peníze proinvestujeme a v běžné situaci by tedy již nemohly přinášet žádný výnos (nechme stranou výnosy realizovaných projektů – zejména nefinanční), v této situaci budou. Ačkoliv tedy peníze utratíme, budou nám de facto stále vynášet. A z části (byť malé) nám tak vlastně zaplatí samy sebe, neboť výnos z této operace pomůže uhradit část splátky jistiny (tedy vlastních půjčených peněž). Pokud bychom zanedbali vliv času a pracovali s ročním výnosem z depozita ve výši 50 mil. Kč každý rok ve výši 2 mil. Kč a na druhé straně zaplacenými úroky ve výši 500 tisíc, celkový výnos z této operace za 4 roky bude činit 6 mil. Kč, což je 12 % celkové hodnoty požadovaného úvěru. Teoreticky tak s ohledem na tuto operaci sice zaplatíme za realizované projekty 50 mil. Kč, reálně však budou naše náklady činit pouze 44 mil. Kč. Tento výpočet je pochopitelně zjednodušený a zanedbává vliv času a pochopitelně výše úrokové sazby u úvěru může být nižší i vyšší. Pokud by se po čtyřech letech (po skončení depozitní doby termínovaného vkladu) podařilo tyto peníze znovu deponovat na další 4 roky za stejný úrok, dosáhl by výnos 12 mil. Kč, což je již 24 % a reálné náklady na realizované projekty by tak dosáhly již jen 38 mil. Kč oproti, bez této operace vynaloženým, 50 milionům korun.

Je tedy zřejmé, že tato operace má na základě současné situace svůj ekonomický smysl. Zůstává pochopitelně otázkou, zda by se veřejný subjekt měl pouštět do takových finančních operací, ale předpokládaný zisk z této operace je zjevný. Jistě každého napadne, že situace na bankovním trhu se může změnit a předpoklady výše popsané nemusí platit. Proto je nutné postupovat velmi opatrně. Výnos na straně termínovaného vkladu lze označit za jistý a bezrizikový. Výše úrokové sazby je pevně zafixována a nemůže se změnit. Na druhé straně výše úrokové sazby u úvěru bude stanovena na základě výběrového řízení a bude tak výstupem konkurenčního boje mezi jednotlivými bankami. Proto lze očekávat příznivou úrokovou sazbu ve výši kolem 1 %.

Za těchto podmínek by pak realizace této operace měla smysl. Pokud by však nabízené úrokové sazby nedosáhly požadované výše, nebudeme o získání úvěru usilovat. Získání úvěru má smysl pouze za výše popsaných podmínek, tedy bude-li pro Letňany ekonomicky výhodné. Toto je jednoznačný závazek. Zároveň lze zaručit, že výběrové řízení proběhne transparentně, a to nejen s ohledem na podmínky stanovené zákonem o veřejných zakázkách, ale také s ohledem na informovanost všech občanů.

Závěrem je nutné si ještě položit otázku, zda tímto krokem nebude zbytečně či chybně zavázáno nové vedení Letňan, které vzejde z podzimních voleb. Celá operace musí být a také je připravena tak, aby bez zbytečných ztrát mohla být kdykoliv zrušena, resp. vynulována. Jak již bylo popsáno výše, termínovaný vklad je možné kdykoliv vypovědět a sankce za tuto výpověď činí 1/3 připisovaného úroku. Přes tento krok tak zůstane v naší pokladně nejen celý vklad, ale také výnos ve výši 2 % z tohoto vkladu.

Na druhé straně musí být a bude podmínkou výběrového řízení na poskytnutí úvěru možnost kdykoliv tento úvěr předčasně splatit, a to bez jakýchkoliv sankcí. Proto když se v budoucnu kdokoliv rozhodně jednu, či obě strany této operace zrušit, bude to možné zcela bez problémů a bez finančních ztrát. Pouze výše deklarovaný profit z této finanční operace bude pochopitelně výrazně nižší, nikdy však záporný.

Zastupitelský klub ČSSD je připraven kdykoliv poskytnout jakékoliv další informace a stejně tak deklaruje svou připravenost dohlížet na celý proces výběru poskytovatele úvěru tak, aby byl skutečný a výše popsaný záměr naplněn. V opačném případě, a nebo v případě, že by se nepotvrdily předpoklady ohledně úrokové sazby z úvěru a tato měla být vyšší, než cca 1,5 %, projekt ztratí svůj smysl a tím pádem i naši důvěru.

Současné kroky směřují k získání 50 milionového úvěru tak nejsou pro hospodaření obce nijak rizikové a problémové, výše úvěru není problematická s ohledem na zadlužení obce a dluhovou službu a záměrem je naopak získat dodatečné finanční výnosy, které budeme moci v budoucnu použít pro další zlepšení finanční situace Letňan. Za sebe i ostatní zastupitele ČSSD mohu jednoznačně deklarovat, že nemáme zájem cokoliv ohledně této věci skrývat či zakrývat a jsme připraveni tento krok veřejně obhajovat. S ohledem na to, že je možné ho kdykoliv vzít bez ztrát zpět, má v současné době naši plnou podporu.

autor Ing. Ondřej Mifek, Ph.D.    ( klub zastupitelů za ČSSD)

V Praza dne: 12. 3. 2014