Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

socskupiny 02-200x149Písemná maturitaMaturitou z českého jazyka musí projít každý, ať už má cit pro jazyk nebo ne. Není to ovšem nic, co by se nedalo zvládnout. Co pro to tedy udělat? Nejprve dostanete zadání. Bude jich celkem deset. Neděste se, hlavně v klidu, máte celých 25 minut na to si vybrat, které téma je vám bližší a dokážete ho nejlépe napsat. Už teď můžete začít přemýšlet nad slohovými útvary, které vám sedí nebo se vám nejelépe píší. Taky si zkuste uvědomit, jestli na dané téma jste schopni napsat dostatečně dlouhý text a jestli ano, tak v jakém pořadí budete zapisovt jednotlivé myšlenky a nápady, prostě si zkuste udělat představu o osnově. Ještě než se pustíte do psaní, ujasněte si, že vaše osnova splňuje zadání práce. A nespleťte si slohové útvary, to je také chyba!  Jestli si vyberete zadání dříve než upline oněch kritických 25 minut, tak můžete přistoupit k daší fázi - devadesátiminutovému psaní samotné práce.
Za tuto dobu byste měli napsat minimálně 250 slov. To určitě zvládnete, a když trošinku zvětšíte písmo, tak budete mít i 25 řádků. Maximální limit počtu slov není stanoven (ale raději nic nepřehánět). U některých zadání je možné, že budou obsahovat tzv. "výchozí text" . Ten by Vám měl pomoci správně pochopit zadání nebo vás jaksi "nakopnout" nebo motivovat. Můžete jej do práce začlenit, ale jestli jej doslova opíšete, nebude se vám započítávat do celkového počtu slov!
Také si nezapomeňte uvědomit, jaké jazykové prostředky jsou pro jaký slohový útvar vhodné. Lyrizované podání stížnosti nebo žádosti by působilo nemístně. A pokud si nejste jisti pravopisem některého slova, raději jej nahradtě synonymem, u kterého si jste jistí, jak se píše. Ještě, než začnete přepisovat svoji práci na čisto, přečtěte si svůj text ještě jednou, ale zkuste se na něj podívat "cizíma očima". Kdybyste byl/a hodnotitel, jak na vás práce působí? Chápete, co tím chtěl "básník říci" a rozumíte vyjádřeným myšlenkám? Zamyslete se pak nad skladbou textu. Neprospělo by srozumitelnosti rozdělení do odstavců nebo myšlenku jinak formulovat? Hodnotitel vám do hlavy nevidí, tak pište co nejsrozumitelněji.
A malá rada na závěr: Důkladně čtěte zadání, řiďte se jím a  přemýšlejte. Hodnocení zas tak přísné není a pravděpodobnost, že se propíšete je dost vysoká. Hlavně čtěte a nezmatkujte!
Zdroj: NICM