gownmoney03Jedním z nejkontroverznějších nařízení, která od Nového roku začala doléhat na domácí firmy, je ručení za odvedení daně z přidané hodnoty (DPH) při větších platbách. Podle většiny účetních a zástupců firem stát tímto nařízením přenáší odpovědnost za výběr DPH z úředníků na samotné plátce a zbytečně jim zvyšuje administrativní zátěž. Časté změny v zákonech cuchají českým podnikatelům nervy.  „Máme informace o postižených firmách, které musely odvést DPH za dodavatele, který ji neodvedl, a to nemálo peněz, například přes 900 000 korun,“ sdělil Právu předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda. „Stát tímto opravdu přenáší povinnost výběru daně na podnikatele, o administrativní zátěži už vůbec nemluvě,“ dodal. 
Nové ustanovení zákona o DPH je sice platné už od loňska, teprve od začátku letošního ledna však finanční úřady začaly po firmách novou povinnost ručení za DPH fakticky vyžadovat. Po legislativních úpravách z konce loňského roku se to nakonec týká jen plateb nad 700 tisíc korun, původně zákonodárci nestanovili žádný limit.
 
Motto opatření ze strany státu zní: Proč se já mám namáhat s výběrem daně od lumpa, když mi bez práce daň může odvést dobrák.
Pavel Procházka, jednatel účetní společnosti
 
Celý systém má podle zákona fungovat tak, že firma (plátce DPH) obdrží od dodavatele (plátce DPH) fakturu za zboží, službu apod. Než dá příkaz do banky, měla by se na webových stránkách ministerstva financí přesvědčit o tom, zda dodavatel má zveřejněný svůj bankovní účet a pouze na tento registrovaný účet platbu poslat. „Pokud firma pošle úhradu na jiný účet než na ten veřejný, riskuje, že DPH z faktury zaplatí dvakrát. Může se totiž stát, že dodavatel je lump, DPH státu neodvede, a tak se stát obrátí na toho, kdo neopatrně úhradu provedl na nezveřejněný účet. Motto opatření ze strany státu tedy zní: Proč se já mám namáhat s výběrem daně od lumpa, když mi bez práce daň může odvést dobrák,“ konstatoval jednatel společnosti Krumpašská účetní Pavel Procházka.
 
Bojujeme s daňovými úniky, hájí se daňová správa
Generální finanční ředitelství systém ručení za odvod DPH obhajuje tím, že cílí na boj s daňovými úniky, a to zejména v oblasti podvodných řetězových transakcí. „Toto zneužívání systému DPH je dnes celoevropským problémem a každá členská země EU má své adekvátní procesní postupy k eliminaci uvedeného,“ sdělila Právu mluvčí finanční správy Petra Petlachová. Vedení Asociace malých a středních podniků ČR (AMSP) oceňuje, že ministerstvo financí nakonec alespoň nenaplnilo své hrozby a původně navrhovanou černou listinu těch, kteří mají hřích u finančního úřadu, fakticky zredukovalo z předpokládaných 28 tisíc subjektů jen na několik desítek firem. „Drtivá většina firem tak nebude muset lustrovat v tisících subjektech, nepatří-li tam náhodou její dodavatel. Jsme sice stále názoru, že se jedná o přenášení odpovědnosti ze strany státu na korektní podnikatele, ale rozumíme i tomu, že se zde vytvářely skupiny organizovaného zločinu různých bílých koní, kterým by tento systém mohl ztížit pozici,“ připouští předseda AMSP Karel Havlíček. S platbami na tzv. registrované účty má však asociace stále problém. „Pro firmy, které mají stovky dodavatelů, což je i u malé firmy běžné, to nepochybně zvýší administrativní zátěž, navíc není celá věc dořešena technicky,“ dodal Havlíček.
 
Povinnost lze podle expertů obejít
Podle úpravy z konce loňského roku, která novou povinnost ručení za odvádění DPH na poslední chvíli změkčila, musí platba (nikoli faktura) přesáhnout 700 tisíc korun. Poměrně jednoduchou fintou se tak lze z takové povinnosti podle některých daňových poradců vyvléct. „Pokud například firma dá sedmimiliónovou zakázku, stačí, když dodavatel pošle deset faktur na 700 000 Kč a firma se zákonu úplně vyhne. Toto ustanovení by bylo k ničemu, i kdyby byla hranice 250 tisíc Kč,“ míní například ekonomka jednoho významného distributora autodílů.