Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

 

breadSpotřebitelské ceny v prosinci oproti listopadu vzrostly o 0,4 procenta a v meziročním srovnání o 1,4 procenta. Souhrnně za celý loňský rok dosáhla průměrná spotřebitelská inflace výše 1,4 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2009. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Stojí za tím oslabená koruna. Slabší koruna se nejrychleji promítla v cenách potravin a pohonných hmot. Potraviny tak oproti listopadu podražily o 2,2 procenta, pohonné hmoty o půl procenta.
Naopak prosinec přinesl sezónní pokles cen oděvů a obuvi. Růst spotřebitelských cen v roce 2013 totiž postupně zpomaloval a vzdaloval se tak od dvouprocentního inflačního cíle České národní banky (ČNB). Na to ČNB v listopadu zareagovala oslabením koruny k euru. „Dopad intervencí se do inflace již v prosinci částečně promítl a podobně tomu bude i v nadcházejících měsících,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Podle Nováka se vyšší inflace v krátkodobém horizontu zcela nepochybně negativně odrazí na kupní síle domácností. „Pozitivní dopad do ekonomiky, pokud přijde, lze očekávat až ve druhé polovině letošního roku,“ dodal.
 
Zdraží zboží z dovozu
 
Začátek roku přinese podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin opět pokles meziroční míry inflace. Už se nebude opakovat vliv zvýšené DPH a v cenách se projeví pokles cen elektřiny pro domácnosti. Opačným směrem bude působit intervence ČNB, která zdraží dovážené zboží – nejrychleji se projevila v cenách pohonných hmot a potravin, postupně se projeví i u dalšího dováženého zboží. Průměrně byla koruna v prosinci 2013 o více než devět procent slabší než v prosinci 2012.
Zdroj: NICM