prace 02 2-200x280V rámci projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání – příspěvková organizace MPSV, absolvovalo stáž již 3 800 lidí. V současné době po celé České republice probíhá dalších téměř 800 stáží v nejrůznějších oborech. O tento inovativní způsob dalšího vzdělávání je velký zájem, který předčil všechna očekávání. V současnosti je zaregistrováno více než 28 000 zájemců o stáž a téměř 7 900 společností. Hlavní motivací pro přihlášení se do projektu je především snaha získat praxi v oboru a zvýšit své šance na pracovním trhu.
Poskytovatelé mohou díky stážím nalézt vhodné zaměstnance a „vyzkoušet“ si je v reálu. V téměř 20 % případů byl stážista poskytovatelem zaměstnán, dalším skoro 20 % stážistů byla nabídnuta externí spolupráce. „Na začátku jsme si vytyčili jako cíl zprostředkovat stáž pro 5 000 osob. Jsme rádi, že je o stáže ve firmách zájem a že díky možnostem rozpočtu uskutečníme více stáží. Finální číslo by se tak mohlo pohybovat kolem 6 000,“ uvedla PhDr. Kateřina Šímová, hlavní manažerka projektu. V rámci informačního systému ASAP, který je přístupný na webových stránkách www.stazevefirmach.cz, jsou zveřejňovány šablony stáží, na jejichž základě pak mohou poskytovatelé vypisovat již konkrétní karty stáží. Zájemci o stáž si vybírají z aktuálních karet a hlásí se tak na konkrétní stáž. Jelikož se projekt blíží do svého finále, tak společnosti, které se chtějí projektu zúčastnit, mají nejvyšší čas kartu stáže vypsat. V současné době je možné inzerovat stáže, jež skončí nejpozději 31. května 2014. „Doporučujeme všem společnostem, které mají zájem stáž poskytnout, aby vypsaly své karty stáží co nejdříve,“ vysvětlila Kateřina Šímová. Potenciální uchazeči mohou vybírat ze stáží v rozmanitých oborech, od pozic z oblasti dřevařské výroby, stavebnictví, strojírenství, výchovu a vzdělávání až po oblast elektrotechniky, krmivářství a potravinářství. Nově byly zveřejněny šablony z oboru zemědělství – florista, chovatel-ošetřovatel zvířat, krajinář, pěstitel, rostlinný technik, zahradník a zootechnik. Současně se předpokládá, že v prosinci budou schváleny další šablony v oborech chemie, doprava a logistika, věda a výzkum, řízení jakosti a kvality.  
 Bližší informace o projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ naleznete na www.stazevefirmach.cz nebo www.facebook.com/stazevefirmach.
K dispozici je též bezplatná infolinka 800 779 977 v pracovní dny od 9 do 16 hodin.
 
O projektu:
 
Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí je realizován od června 2012 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. Aktuálně má projekt již rok od spuštění informačního systému ASAP (přes který probíhá registrace do projektu) a více než deset měsíců od zahájení prvních stáží. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží. Cílem projektu je poskytnout stáž minimálně 5 000 stážistů a také navrhnout kroky pro zakotvení stáží ve firmách do české legislativy.
ZdroJ: NICM