Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

seminar  1Do podání přihlášek na stření školu je sice času dost. V tuhle chvíli se to ovšem netýká těch, kteří se hlásí na obory s talentovou zkouškou, kteří by už měli být rozhodnuti a přihlášky poslány. I když ještě těch několik týdnů zbývá, tak už by chtělo se nad tím zamyslet. Na internetu se dozvíte dneska snad už všechno. Na webových stránkách škol vám odpoví takřka okamžitě na vaše dotazy. Ale jaké informace jsou ty nejpodstatnější pr výběr školy?
 
Prospěch
Zamyslete se nad svým prospěchem a potenciálem pro jiné obory. Pokud prospěchově zrovna nezáříte, asi nemá moc smysl uvažovat o gymnáziu. Spíš si vyberte obor na učilišti podle zájmů, ale uvažujte také nad dostupností v okolí. Zamyslete se nad pravděpodobností budoucího uplatnění.
 
Odborné nebo všeobecné vzdělání?
Pokud máte lepší prospěch, zvažtě, zda se chcete vydat cestou odborného nebo všeobecného vzdělání. Po absolvování odbroné školy máte možnot začlenit se daleko snáže do pracovního procesu. U absolventů gymnázií se počítá s tím, že budou dále studovat. V době rostoucího počtu vysokoškolákůje všal velmi pravděpodobné, že i student SOŠ bude po maturitě pokračovat ve studiu. Spíše tak záleží na vašem "vysněném" oboru.
 
Budoucnost
V současné době nelze spoléhat na to, že po vystudování si najdete práci, ve které zůstanete až do důchodu. Trh se rychle mění a tak je v řadě případů nutná rekvalifikace. Navíc obory potřebné nyní už nemusí být za 40 let žádané.
Zdroj: NICM